Solidarna i socijalna ekonomija u središtu UniverSSE-a

22.06.2017.

Više od 1000 osoba prošli je tjedan sudjelovalo na 4. kongresu europske solidarne i socijalne ekonomije pod nazivom UNIVERSSE 2017., koji se održao u Ateni 9. i 11. lipnja. Sudionici iz cijele Europe i šire imali su priliku upoznati se s organizacijama, inicijativama i institucijama koje rade na promicanju vizije i misije svjetskog pokreta za ekonomiju koja u svoje cjelokupno djelovanje integrira društvene i etičke dimenzije.

Kongres je ugostio preko 57 sesija kojima se obrađivalo 6 glavnih tematskih blokova: od solidarnosti, zadrugarstva i solidarnih oblika poduzetništva do odgovornog korištenja, proizvodnje i klimatskih promjena; pristup prirodnim, digitalnim, urbanim i kulturnim zajedničkim dobrima; prakse društvene integracije izbjeglica i migranata; uloga društvenih inovacija i obrazovnih alata u solidarnoj ekonomiji, kao i rasprava o razvoju javnih politika - onih lokalnih, nacionalnih, europskih i međunarodnih - koje bi stvarale dobar okvir za razvoj solidarne ekonomije. Kongres je ugostio i prvi susret europskih nezavisnih medija kojima je solidarna ekonomija jedna od tema u fokusu, a na kojem je sudjelovao i naš ZMAG predstavljajući svoj doprinos promicanju solidarnosti i dobre ekonomije.

Uz učenje, razmjenu i susrete, jedan od važnijih rezultata ovog događaja bio je i sporazum o stvaranju grčke mreže solidarne ekonomije. Uspjeh kongresa omogućilo je i nezavisno financiranje putem crowdfunding kampanje koja je omogućila gostovanja niza predstavnika inicijativa solidarne ekonomije iz različitih zemalja.

Uz kongres je održana i četvrta generalna skupština mreže RIPESS Europe - europske mreže za solidarnu i socijalnu ekonomiju. Predstavnici ZMAG-a su u sklopu Platforme za dobru ekonomiju (www.dobraekonomija.org), članice RIPESS-a, poželili dobrodošlicu novih pet članova mreže : Češka (Ekumenska akademija iz Praga), Bugarska (Ideas Factory), Grčka (DOCK i Biocamp) i Portugal (RedPES). Strateško planiranje među članicama RIPESS Europe bilo je usmjereno na tri glavne osi: međusobnu suradnju i umrežavanje (uključujući obrazovanje i osposobljavanje te mapiranje i panoramu solidarne i socijalne ekonomije), izgradnju partnerstava i sinergija s drugim sličnim pokretima (Commons pokretom, Fair Trade-om, Transition Network-om i slično) i sudjelovanje u stvaranju javnih politika na nacionalnoj i europskoj razini.

Riječima Erica Lavillunièrea, koordinatora RIPESS Europe, ovaj je kongres omogućio da se, u mračnom razdoblju ekonomije kapitalističkog središta, "sunce" solidarne ekonomije ponovno vrati u središte UniverSSE-a, ujedinjujući napore i snage oko zajedničkih vrijednosti i praksi.

Ostale vijesti iz teme

23 Lip 2021

U svibnju je održan prvi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
17 Lip 2021

Iza nas je drugi po redu vikend Food Wave treninga koji je ponovno okupio mlade ljude zainteresirane za povezanost hrane i klimatskih promjena, a ovaj put smo učili smo više o o kratkim i solidarnim lancima opskrbe, kompostiranju u stanu i pripremi zdrave hrane.

Pročitaj više >
16 Lip 2021

I ove godine je na Recikliranom imanju održana praksa za studente Agronomskog fakulteta.

Pročitaj više >
Više novosti