Razmjena sjemena u Zagrebu

09.03.2018.

Zaljubljenici u bioraznolikost i kućno sjemenarstvo krajem veljače uživali su u događaju kao stvorenom za njih. U Zagrebu je u organizaciji ZMAG-a (Zelene mreže aktivističkih grupa), a u sklopu drugog izdanja Malog Food Huba održana velika razmjena sjemena. U novostima, poučnim razgovorima i razmjeni sjemena uživalo je 300-tinjak ljudi, a na velik odaziv posebno smo ponosni. Divno je bilo vidjeti koliko je ljudi podržalo događanje, a zanimljivo je primijetiti da je većinu posjetitelja činila mlađa populacija. Naime, OPG-ovci, vrtlari, početnici i družili su se prostoru Travel&Technology HUB-a u Gackoj 16.

Bit razmjene sjemena je u pružanju mogućnosti "živog" kontakta među vrtlarima, kao i volji da se ustraje u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo te da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajedničkoj kolekciji. Uz edukativne i korisne događaje poput ovog, mi ZMAG-ovci predstavili smo svoj novi veliki projekt pod nazivom "Društvena banka sjemena". Lokalno upravljana i kontrolirana, Društvena banka sjemena neformalna je institucija čiji je cilj doprinos očuvanju lokalnih i hrvatskih tradicijskih sorti sjemena i obnavljanje izgubljenih sorti. Cilj je kreirati mrežu malih lokalnih proizvođača hrane i sjemena, educirati, podizati svijest, dijeliti znanje o važnosti očuvanja lokalnih i tradicijskih sorti te obnavljati one izgubljene sorte.

Čuvanjem i dijeljenjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja našu gastro-kulturu i identitet, štiti se bioraznolikost okruženja i potiče lokalna društveno-ekonomska izdrživost na dobrobit lokalne zajednice i okoliša. A upravo to nagovještava bolju i zdraviju budućnost hrane za sve nas!

Ostale vijesti iz teme

23 Lip 2021

U svibnju je održan prvi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
17 Lip 2021

Iza nas je drugi po redu vikend Food Wave treninga koji je ponovno okupio mlade ljude zainteresirane za povezanost hrane i klimatskih promjena, a ovaj put smo učili smo više o o kratkim i solidarnim lancima opskrbe, kompostiranju u stanu i pripremi zdrave hrane.

Pročitaj više >
16 Lip 2021

I ove godine je na Recikliranom imanju održana praksa za studente Agronomskog fakulteta.

Pročitaj više >
Više novosti