Agroekologija

Razgovarali smo o održivim prehrambenim sustavima u vremenu poslije krize COVID-19

16.12.2020.

Mjesec naše dobre hrane započeo je konferencijom na temu Održivi prehrambeni sustavi u vremenu poslije krize COVID-19, koja se 28. studenoga 2020. održala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, uz prijenos uživo putem Facebook i Youtube kanala ZMAG-a.

Ovogodišnji konferencijski dio programa održao se u skraćenom izdanju, a u fokusu su bile mogućnosti transformacije prehrambenog sustava u vremenu nakon krize uzrokovane globalnom pandemijom te predstavljanje pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje hrane na naše zdravlje, planet i buduće generacije.

U prvom dijelu konferencije Judith Hitchman, predsjednica svjetske mreže Community Supported Agriculture modela i grupa Urgenci te predstavnica promatračkog tima Međuagencijske radne skupine Ujedinjenih naroda za socijalnu i solidarnu ekonomiju, iznijela je globalni pregled utjecaja COVID-19 krize na proizvodnju i konzumaciju hrane. Slike panične kupnje, praznih polica s namirnicama i kilometarskih redova u trgovinama hrane iznenada su nas podsjetile koliko su prehrambeni sustavi važni u našem životu i koliko su postali neuravnoteženi. Istovremeno, ova je kriza pokazala otpornost ekoloških i etičkih modela proizvodnje i distribucije hrane na globalne šokove ovih razmjera, što je u konačnici dovelo i do povećane potražnje za hranom koja dolazi iz takvih izvora.

U drugom dijelu konferencije, pod nazivom Tri priče iz sadašnjosti za sretniju budućnost predstavljeni su pozitivni primjeri ekoloških modela proizvodnje i distribucije hrane iz Europe i Hrvatske, koji su ujedno i dio rješenja na putu stvaranja održivosti prehrambenog sustava.

Wojtek Mejor, predstavnik prehrambene zadruga Dobrze iz Varšave, publiku je upoznao s načinom rada jedne od najvećih zadruga u Poljskoj koja već dugi niz godina kolektivnom akcijom razvija etični i održivi lanac opskrbe hranom. Riječ je o potrošačkoj zadruzi, koja kroz demokratsko upravljanje, rad svojih 420 članova, razvoj zajednice proizvođača, potrošača i njihovu edukaciju, uspijeva nuditi kvalitetnu organsku hranu po pravednim i uključivim cijenama, a kroz izravne odnose s dobavljačima hrane potiče i veze između potrošača i poljoprivrednika. Iako je kriza uzrokovana pandemijom u samom početku utjecala na rad zadruge, zahvaljujući predanom radu i agilnosti zadrugara, brzo su osmišljena rješenja na izazove i ograničenja koje je kriza donijela.

O pozitivnim pričama iz Hrvatske pričali su Tino Prosenik i Vjekoslav Budanec koji stoje iza Grunteka, inovativnog projekta koji spaja digitalnu tehnologiju i ekološku poljoprivredu. Riječ je o digitalnoj platformi i aplikaciji u kojoj korisnici mogu kreirati vlastiti vrt, izabrati povrće koje žele posaditi, a “Gruntovčani” će tu njihovu virtualnu kreaciju oživjeti u stvarnom obliku, svakodnevno radeći na ekološkom uzgoju gruntova i gredica. Na taj se način stvara nova dimenzija vrtlarenja gdje vlasnici vrta povjeravaju brigu o vrtu iskusnim profesionalcima, a kada povrće prispije za berbu oni dolaze, ubiru plodove iz svog vrta ili dobiju dostavu na kućni prag. U Grunteku nije samo riječ o proizvodnji povrća, nego i prilici da vlasnici vrtova, mahom urbani korisnici koji imaju razvijenu svijest o važnosti zdravih i ekoloških proizvoda, dožive ljepotu uzgoja. Uz to imaju priliku napraviti izlet u svoj vrt i ubrati organski uzgojeno povrće sa svim okusima i aromama kojima može rezultirati jedino ekološki način proizvodnje. A da su na dobrom putui da  potreba za ovakvim modelima postoji, pokazala im je i činjenica da su u samo nekoliko sati od lansiranja projekta od raspoloživih 1000 virtualnih vrtova zaprimili pretplate za njih 700.

Nikola Borić, bivši vrhunski sportaš i olimpijski atletski trener prije 5 godina je napustio svjetsku karijeru, odrekao se Berlina i sada se u šumi na Papuku bavi prirodnim uzgojem hrane. U svom predavanju Od hrvatskih polja do luksuznih restorana  ispričao je priču o svojim počecima u ekološkoj proizvodnji, osnivanju Shumske farme te pokretanju jedinstvenog klastera malih proizvođača – Made in Papuk. Cilj klastera Made in Papuk i Shumske farme je boljitak cjelokupne zajednice malih proizvođača te dostupnost zdrave i ekološki uzgojene hrane što širem krugu ljudi. Ovakav princip rada kratkih lanaca dostave svježih i sezonskih proizvoda vrlo je važan za budućnost proizvodnje hrane jer se prije svega izbacuje posrednik između kupca i malih proizvođača, a samim time znatno se skraćuje vrijeme transporta i skladištenja te utrošak energije što povoljno utječe na okoliš i prirodu koja nas okružuje i u kojoj živimo i radimo.

Iako u skraćenom izdanju i uz ograničen broj mjesta, konferencija je i ove godine okupila zanimljive goste i pokrenula korisne rasprave i suradnje. Hvala svima na sudjelovanju, a posebno hvala Agronomskom fakultetu i profesorici Marini Štambuk na gostoprimstvu i lijepoj suradnji! Vidimo se i iduće godine!

Snimke konferencije dostupne su na YouTube kanalu i Facebook stranici ZMAG-a.

Konferenciju Održivi prehrambeni sustavi u vremenu poslije krize COVID-19 organizirala je Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), u suradnji s Agronomskim fakultetom, a podržala Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Ostale vijesti iz teme

19 Sje 2022

Krenula je nova sezona Društvene banke sjemena uz dosad najveći popis dostupnog sjemena za članove. Pridružite nam se.

Pročitaj više >
29 Pro 2021

Za kraj godine, ZMAG je na Recikliranom imanju održao dvije volonterske zimske akcije čišćenja sjemena.

Pročitaj više >
24 Pro 2021

Vrtekice su iskoristile pogodne uvjete prije zime i posadile brojne (zanimljive) voćke i trajnice.

Pročitaj više >
Više novosti