"Očuvanje umjesto bacanja" - radionica fermentacije hrane

23.12.2024.

Povodom Europskog tjedna smanjenja otpada, Zelena akcija je organizirala međunarodnu hibridnu konferenciju “Let’s choose reuse” u sklopu koje smo održali radionicu fermentacije hrane: Očuvanje umjesto bacanja

U pravom dosljednom duhu ove konferencije, svi sudionici su bili pozvani ponijeti od kuće vlastito povrće koje je na izmaku svoje svježine kako bi proces fermentacije primjenili na hrani koju bi možda većina stanovnika bacila. Također, za fermentaciju smo koristili i povrće koje je ostalo na tržnici Dolac nakon normalnog radnog dana – povrće sasvim dobro za konzumaciju ili fermentiranje koje bi završilo u smeđoj kanti i kompostu da ga nismo preuzeli. 

Kompostiranje je sasvim dobro rješenje za naš biootpad, ali priprema hrane je još bolje! Iako je radionica bila na kišni dan, skupilo se desetak entuzijasta te smo pripremili kiseli kupus, kimchi te dizajnirali vlastite fermentirane mješavine povrća.

Hvala Zelenoj akciji na organizaciji i svim dragim ljudima fermentatorima na sudjelovanju!

Ostale vijesti iz teme

20 Ožu 2025

139 organizacija iz 23 zemlje EU-a uputilo je otvoreno pismo ministrima poljoprivrede i novom povjereniku za zdravstvo EU-a zbog prijedloga nove Uredbe o sjemenu Europske komisije. Pogledajte što o tome kažu organizacije iz Hrvatske.

Pročitaj više >
19 Ožu 2025

Prošlog smo tjedna posjetili Genevu i sudjelovali na događaju u organizaciji Foraus-a koji je participativni "think tank" o vanjskoj politici.

Pročitaj više >
13 Ožu 2025

U subutu 8.3.2025. okupili smo se ispred Udruge Vestigium na zagrebačkim Vrbanima te proslavili dan žena u društvu vrijednih sjemenarki i sjemenara.

Pročitaj više >
Više novosti