PROJEKT JEDRO: Ustavni sud ukida Uredbu o uslužnim područjima

07.02.2023.

Podsjetimo, Ustavni sud je 29. ožujka 2022. pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom navedene Uredbe te je privremeno obustavio izvršenje svih općih i pojedinačnim akata i radnji koje se poduzimaju na temelju Uredbe. Naime, Uredbom je uspostavljeno 41. uslužno područje te su određene njihove granice i društva preuzimatelja.

Predlagatelji su osporavali Uredbu na formalnoj i materijalnopravnoj naravi.

Formalna narav tiče se načina provođenja postupka e-savjetovanja, odnosno Vladinog neobjavljivanja izvješća s e-savjetovanja prije stupanja Uredbe na snagu, što de facto onemogućava bilo koji vid savjetovanja i sudjelovanja zainteresirane javnosti u procesu donošenja Uredbe i formiranja uslužnih područja. Ustavni sud zaključuje kako je Vlada svjesno čekala protek roka za objavu izvješća o provedenom e-savjetovanju, što se nikako ne može smatrati dobrom praksom i postupanjem u skladu sa svrhom savjetovanja.

Materijalnopravna narav tiče se nesuglasnosti Uredbe sa kriterijima koji su propisani Zakonom o vodnim uslugama. Naime, Uredbom donesena uslužna područja trebala su biti uspostavljena na način da se osigura povrat troškova od vodnih usluga, da se uspostavi javni isporučitelj vodnih usluga sposoban za održivi razvoj i održavanje komunalnih vodnih građevina, uključujući i sposobnost provedbe obveza iz Ugovora o pristupanju na način određen ZoVU-om te da se održi poslovna samoodrživost, financijska stabilnost i visoki stupanj učinkovitosti javnih isporučitelja vodnih usluga. Ustavni sud je utvrdio da Vlada nije navela nikakve razloge niti obrazložila jesu li uspostavom uslužnih područja i društva preuzimatelja, formiranih na način propisan Uredbom, ispunjeni maloprije navedeni kriteriji.

U tijeku je formiranje reakcija lokalnih vlasti i vodnih komunalnih poduzeća na ovu odluku Ustavnog suda koja će, s obzirom na veliku zainteresiranost jedinica lokalne samouprave, značajno odjeknuti u javnosti.

Detaljni sažetak Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske možete pronaći na linku: Sažetak odluke Ustavnog suda o Uredbi o uslužnim područjima.

--

Projekt JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad

Tekst je  objavljen u okviru projekta "JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad" koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023.
Ostale vijesti iz teme

21 Svi 2024

7 i 8. svibnja 2024. otputovali smo na jug do naših starih partnera iz LAG More 249. Ovaj put je mjesto edukativnih aktivnosti bio Pirovac i tamošnja osnovna škola.

Pročitaj više >
20 Svi 2024

Nakon uspješne prošlogodišnje radionice, ove smo godine održali trodnevnu radionicu u šumi pored Recikliranog imanja.

Pročitaj više >
20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
Više novosti