PROJEKT JEDRO: Poziv za sudjelovanje u javnom savjetovanju

21.02.2023.

Tematska mreža JEDRO poziva svu zainteresiranu stručnu javnost na uključivanje u javno savjetovanje oko Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize i praćenjima (monitorinzima) vode namijenjene za ljudsku potrošnju čiji je nacrt izradilo Ministarstvo zdravstva.

Pravilnikom se propisuju ključni parametri prema kojima se određuje kvaliteta vode za ljudsku potrošnju, a to su:

  1. parametri sukladnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju
  2. vrijednosti parametara sukladnosti
  3. vrste i opseg analiza uzoraka te učestalost uzimanja uzoraka vode namijenjene za ljudsku potrošnju za provedbu praćenja vode za ljudsku potrošnju
  4. vrste i opseg analiza te broj potrebnih uzoraka vode namijenjene za ljudsku potrošnju u svrhu ispitivanja njezine zdravstvene ispravnosti u građevinama prije izdavanja uporabne dozvole
  5. metode uzorkovanja i mjesta (točke) uzorkovanja
  6. metode analize (laboratorijskog ispitivanja) vode za ljudsku potrošnju

Sve odredbe buduće izglasanog pravilnika obvezni su ispunjavati, među ostalim, svi javni isporučitelji vodne usluge javne vodoopskrbe te sve jedinice lokalne samouprave. Podsjetimo, nemaju svi javni isporučitelji vodne usluge javne vodoopskrbe jednaku kvalitetu vode za ljudsku potrošnju. Slijedeći prethodno, ovaj pravilnik je važan u kontekstu trenutne vodne reforme, budući da neki JIVU-i tvrde kako bi se formiranjem određenih uslužnih područja, a uslijed određenih čimbenika pripajanja pojedinih vodnih komunalnih društava, smanjila kvaliteta vode za ljudsku potrošnju, što izravno ugrožava neke od ciljeva koji su postavljeni Zakonom o vodnim uslugama (NN 66/19), a koji se tiču kvalitativne dostupnosti vode.

Javno savjetovanje za navedeni pravilnik započelo je 17. veljače 2023. godine, a građani i sva druga zainteresirana i stručna javnost svoje komentare i prijedloge mogu uputiti do 19. ožujka 2023. godine, do kada je otvoreno javno savjetovanje, a link na savjetovanje može se pronaći na linku: Javno savjetovanje oko Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize i praćenjima (monitorinzima) vode namijenjene za ljudsku potrošnju.

--

Projekt JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad

Tekst je  objavljen u okviru projekta "JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad" koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023.Ostale vijesti iz teme

21 Svi 2024

7 i 8. svibnja 2024. otputovali smo na jug do naših starih partnera iz LAG More 249. Ovaj put je mjesto edukativnih aktivnosti bio Pirovac i tamošnja osnovna škola.

Pročitaj više >
20 Svi 2024

Nakon uspješne prošlogodišnje radionice, ove smo godine održali trodnevnu radionicu u šumi pored Recikliranog imanja.

Pročitaj više >
20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
Više novosti