Edukacije za održivo življenje

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost u Zvonjalici

16.07.2020.

U Zvonjalici se pričalo o ekologiji, održivom razvoju i ZMAG-ovom projektu EdUTOPIJA 21.

Jeste li čuli (za) Zvonjalicu? To je jedna super emisija koju uređuju i vode osnovnoškolci s područja Velike Gorice, a koja svake subote na City Radio 88.6 MHz zvoni s važnim temama za djecu i mlade. Zadnja Zvonjalica u lipnju bila je posvećena ekologiji i održivom razvoju. U njoj se pričalo o ZMAG-ovom projektu EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost koji kroz niz edukativnih predavanja, praktičnih radionica i volonterskih akcija uči osnovnoškolce o održivom razvoju te ih osnažuje da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

Edukativna predavanja za učenike prate teme održivog razvoja iz novog kurikuluma, a obuhvaćaju sve segmente održivog razvoja. Kroz praktični rad i stvarne primjere učenici uče o društvenim, ekonomskim i ekološkim procesima koji se događaju u svijetu oko nas, kako bi bolje razumijeli vlastitu ulogu u tim procesima, osvijestili mogućnosti aktivnog sudjelovanja u kreiranju pozitivnih promjena te u konačnici razvili svijest o važnosti preuzimanja odgovornosti za rješavanje problema u lokalnoj zajednici i kreiranju rješenja za kvalitetan život i rad.

Projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost kroz suradnju raznih društvenih aktera radi na stvaranju ekonomske i socijalne kohezije i održivog razvoja lokalne zajednice. Zamišljen je kao inicijativa za bolje razumijevanje i korištenje održivog razvoja u svakodnevnom životu mladih i lokalne zajednice. Poslušajte što o EdUTOPIJI 21 kaže jedna od učiteljica uključenih u projekt, Lidija Detelić: uključi Zvonjalicu

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je projekt udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika - PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je financiran kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >

Održali smo četvrto po redu ZERO WASTE događanje u Koprivnici, u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK: radionicu izrade prirodnih sapuna, pod vodstvom Sabine Makaj.

Pročitaj više >

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
Više novosti