Predstavljanje ZCI CroP-BioDiv

15.09.2018.

Rado smo se odazvali pozivu na predstavljanje Znanstvenog centra izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv) zakazanog za srijedu, 12. rujna u Velikoj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta.

Potreba za provođenjem projekta proizlazi iz stanja u oplemenjivanju bilja u RH kao jednoj od ključnih sastavnica razvitka poljoprivrede. Naime, jedan od ciljeva Centra je očuvanje biljnih genetskih izvora, ono što nas ZMAG-ovce najviše zanima. U radu centra sudjeluju brojni znanstvenici koji su uključeni i u Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Istraživanja se provode na osam biljnih vrsta - modela koje predstavljaju glavne poljoprivredne kulture (kukuruz, pšenica, soja), tradicijske kulture (vinova loza, maslina) kao i kulture koje su nedovoljno zastupljene ili ih gotovo nema u komercijalnoj poljoprivrednoj proizvodnji u R. Hrvatskoj (kupusnjače/lukovi, grah i dalmatinski buhač/kadulje).

Nakon predstavljanja projekta, profesorica Martina Grdiša sa zadovoljstvom nam je pokazala kolekciju od oko 2000 primki, koje se čuvaju na Agronomskom fakultetu.

Lijepo je imati potporu sa svih strana i vidjeti kako je značajno ono što mi u ZMAG-u radimo kroz naš projekt „Društvena banka sjemena“.

Ostale vijesti iz teme

06 Pro 2021

U sklopu drugog ciklusa Food Wave treninga za mlade, studentima Agronomskog fakulteta održana su predavanja o izazovima u području hrane, povezanosti ekološkog otiska i hrane te zdravoj i održivoj prehrani.

Pročitaj više >
06 Pro 2021

Na predavanju su predstavljeni projekt eECONOMIJA, ekonomski model Ekonomija za opće dobro i ECG metodologija mjerenja društvenog i okolišnog utjecaja poduzeća, uz poseban naglasak na teme društvenog poduzetništva i nefinancijskog izvještavanja.

Pročitaj više >

Ekološka poljoprivreda i kratki lanci opskrbe u svrhu održivog razvoja lokalne zajednice bila je tema predavanja koje je ZMAG održao u Požegi.

Pročitaj više >
Više novosti