Dobra Ekonomija

Pratite Konferenciju o dobroj ekonomiji – dobre priče iz naših gradova uživo preko interneta

20.04.2021.

Pridružite nam se u dobrim razgovorima o društvenoj i solidarnoj ekonomiji putem ZMAG-ovih Facebook i YouTube kanala, doznajte što naši gradovi čine u području društvene i solidarne ekonomije i kako podižu kvalitetu života svojim građanima, upoznajte se s modelima dobre prakse iz Hrvatske i Europe te sudjelujte u raspravama kroz komentare.

Konferencija o dobroj ekonomiji održava se 20. travnja 2021. od 9:30 do 17 sati, a možete ju pratiti uživo na ZMAG-ovim Facebook i YouTube kanalima.

Ovogodišnje izdanje Konferencije o dobroj ekonomiji predstavlja inspirativne priče i modele dobre prakse razvoja gradova prema principima društvene i dolidarne ekonomije. Događanje se održava u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Na događanju će sudjelovati predstavnici gradova iz EU te domaći i europski stručnjaci, istraživači, praktičari, donositelji odluka i društveni poduzetnici koji se bave društvenom i solidarnom ekonomijom, razvojem održivih zajednica i kreiranjem transformativnih politika. Svi zainteresirani imaju priliku poslušati govornike koji posvećuju svoj rad korištenju ekonomije u dobre svrhe, podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama te, u konačnici, pokretanju pozitivnih promjena u društvu.

Dobre priče iz gradova predstavit će gradonačelnici Ludbrega – Dubravko Bilić i Pregrade – Marko Vešligaj te dogradonačelnici Koprivnice – Ksenija Ostriž i Cresa – Marin Gregorović i voditelj LAG-a Laura iz Zadarske županije Ivan Čupić, ali i međunarodni gosti: Luigi Martignetti – glavni tajnik European Network of Cities & Regions for the Social Economy (REVES), Lynn Collins – savjetnica za strateške odnose i angažman u organizaciji Liverpool City Region Combined Authority (LCRCA), Bram Van Braeckevelt – dogradonačelnik grada Ghenta, Laurence Kwark – glavna tajnica organizacije Global Social Economy Forum (GSEF) i Patricia Andriot – gradska vijećnica općine Auberive-Vingeanne-Montsaugeonnais, LAG Pays de Langres te potpredsjednica organizacije Network of Local Authorities for a Solidarity Economy (RTES).

Program konferencije donosi i otvorenu raspravu s predstavnicima gradova Kako u Hrvatskoj do javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju, predstavljanje Centra za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj u ZMAG-u koji pruža podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse te Priručnika društvene i solidarne ekonomije koji lokalnim akterima donosi „korak po korak“ smjernice za pokretanje i provedbu inicijative u svojim zajednicama temeljene na principima i vrijednostima društvene i solidarne ekonomije. Također, bit će potpisan i Memorandum o suradnji između ZMAG-a i gradova Ludbrega i Pregrade, partnera u projektu Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju.

Konferencija o dobroj ekonomiji svake godine okuplja aktiviste i pojedince koji stvaraju i žive različite oblike alternativne ekonomije, grade modele dobre ekonomije i svojim radom podržavaju i ojačavaju lokalne zajednice i društva te upravljaju poduzetničkim i ekonomskim procesima na održiv i solidaran, etičan i društveno koristan način.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti