Dobra Ekonomija

Pratite Konferenciju o dobroj ekonomiji – dobre priče iz naših gradova uživo preko interneta

20.04.2021.

Pridružite nam se u dobrim razgovorima o društvenoj i solidarnoj ekonomiji putem ZMAG-ovih Facebook i YouTube kanala, doznajte što naši gradovi čine u području društvene i solidarne ekonomije i kako podižu kvalitetu života svojim građanima, upoznajte se s modelima dobre prakse iz Hrvatske i Europe te sudjelujte u raspravama kroz komentare.

Konferencija o dobroj ekonomiji održava se 20. travnja 2021. od 9:30 do 17 sati, a možete ju pratiti uživo na ZMAG-ovim Facebook i YouTube kanalima.

Ovogodišnje izdanje Konferencije o dobroj ekonomiji predstavlja inspirativne priče i modele dobre prakse razvoja gradova prema principima društvene i dolidarne ekonomije. Događanje se održava u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Na događanju će sudjelovati predstavnici gradova iz EU te domaći i europski stručnjaci, istraživači, praktičari, donositelji odluka i društveni poduzetnici koji se bave društvenom i solidarnom ekonomijom, razvojem održivih zajednica i kreiranjem transformativnih politika. Svi zainteresirani imaju priliku poslušati govornike koji posvećuju svoj rad korištenju ekonomije u dobre svrhe, podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama te, u konačnici, pokretanju pozitivnih promjena u društvu.

Dobre priče iz gradova predstavit će gradonačelnici Ludbrega – Dubravko Bilić i Pregrade – Marko Vešligaj te dogradonačelnici Koprivnice – Ksenija Ostriž i Cresa – Marin Gregorović i voditelj LAG-a Laura iz Zadarske županije Ivan Čupić, ali i međunarodni gosti: Luigi Martignetti – glavni tajnik European Network of Cities & Regions for the Social Economy (REVES), Lynn Collins – savjetnica za strateške odnose i angažman u organizaciji Liverpool City Region Combined Authority (LCRCA), Bram Van Braeckevelt – dogradonačelnik grada Ghenta, Laurence Kwark – glavna tajnica organizacije Global Social Economy Forum (GSEF) i Patricia Andriot – gradska vijećnica općine Auberive-Vingeanne-Montsaugeonnais, LAG Pays de Langres te potpredsjednica organizacije Network of Local Authorities for a Solidarity Economy (RTES).

Program konferencije donosi i otvorenu raspravu s predstavnicima gradova Kako u Hrvatskoj do javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju, predstavljanje Centra za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj u ZMAG-u koji pruža podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse te Priručnika društvene i solidarne ekonomije koji lokalnim akterima donosi „korak po korak“ smjernice za pokretanje i provedbu inicijative u svojim zajednicama temeljene na principima i vrijednostima društvene i solidarne ekonomije. Također, bit će potpisan i Memorandum o suradnji između ZMAG-a i gradova Ludbrega i Pregrade, partnera u projektu Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju.

Konferencija o dobroj ekonomiji svake godine okuplja aktiviste i pojedince koji stvaraju i žive različite oblike alternativne ekonomije, grade modele dobre ekonomije i svojim radom podržavaju i ojačavaju lokalne zajednice i društva te upravljaju poduzetničkim i ekonomskim procesima na održiv i solidaran, etičan i društveno koristan način.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

11 Svi 2021

Kriza uzrokovana COVID-19 virusom još jednom nam pokazuje da je promjena ekonomskih perspektivi i praksi nužna – i hitna. I to u smjeru društvene i solidarne ekonomije koja jača ekonomsku i društvenu otpornost za buduće krize.

Pročitaj više >
30 Tra 2021

Konferencija o dobroj ekonomiji otkrila je što "dobri" gradovi čine za svoje građane kako bi im povećali kvalitetu života, kako izgledaju gradovi u kojima živi dobra ekonomija i zašto su Cres, Koprivnica, Ludbreg i Pregrada primjeri koji inspiriraju.

Pročitaj više >
27 Tra 2021

Zadruga za etično financiranje (ZEF) i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u sklopu projekta eECONOMIJA zapošljavaju asistenta/icu glavnoj konzultantici.

Pročitaj više >
Više novosti