Potpisali smo grupno pismo Europskoj komisiji o zakonodavstvu EU-a o marketingu sjemena

05.06.2023.

Povodom predstojeće reforme zakonodavstva o marketingu sjemena, 40ak organizacija Europe koje se zalažu za raznolikost sjemena i agroekologiju, potpisalo je grupno pismo Europskoj komisiji.

Pismo i točke u fokusu imaju inzistiranje na zakonima koji žele preokrenuti gubitak genetske raznolikosti kultiviranih biljaka, prilagoditi našu proizvodnju hrane velikoj raznolikosti uvjeta uzgoja, višim temperaturama i ekstremnim vremenskim uvjetima te koji potiču, a ne diskriminiraju marketing sjemena koji uspijeva pod holističkim i ekološkim poljoprivrednim sustavima kako bi se postiglo reduciranje upotrebe pesticida za 50% do 2030 g. 
 
Nadalje, pismo upućeno komisiji traži istinsku reformu koja će omogučiti prijelaz na održiv prehrambeni sustav kroz osiguravanje:
1. Olakšanog prijelaza na održivije i otpornije prehrambene sustave
2. Poticajnog okruženja za očuvanje i razvoj kultiviranih biljaka
3Olakšanog pristupa tržištu za raznolikost kultiviranih biljaka
4. Jasnih informacija za potrošače

Ostale vijesti iz teme

27 Ruj 2023

16. i 17. rujna 2023. na ZMAG-ovom Recikliranom imanju uspješno je održan festival Naša dobra hrana 7. Pogledajte i pročitajte kako nam je bilo.

Pročitaj više >
25 Ruj 2023

U suradnji s Interpretacijskim centrom baštine Banovine, ugostili smo učenike 7. i 8. razreda osnovne škole Jabukovac iz Petrinje.

Pročitaj više >
17 Ruj 2023

Početkom rujna ugostili smo 25 mladih iz Rumunjske, Cipra, Italije i Španjolske u sklopu Erasmus+ projekta Greenycrafts - manufactures for the future u organizaciji udruge 4 elementa. 

Pročitaj više >
Više novosti