Potpisali smo grupno pismo Europskoj komisiji o zakonodavstvu EU-a o marketingu sjemena

05.06.2023.

Povodom predstojeće reforme zakonodavstva o marketingu sjemena, 40ak organizacija Europe koje se zalažu za raznolikost sjemena i agroekologiju, potpisalo je grupno pismo Europskoj komisiji.

Pismo i točke u fokusu imaju inzistiranje na zakonima koji žele preokrenuti gubitak genetske raznolikosti kultiviranih biljaka, prilagoditi našu proizvodnju hrane velikoj raznolikosti uvjeta uzgoja, višim temperaturama i ekstremnim vremenskim uvjetima te koji potiču, a ne diskriminiraju marketing sjemena koji uspijeva pod holističkim i ekološkim poljoprivrednim sustavima kako bi se postiglo reduciranje upotrebe pesticida za 50% do 2030 g. 
 
Nadalje, pismo upućeno komisiji traži istinsku reformu koja će omogučiti prijelaz na održiv prehrambeni sustav kroz osiguravanje:
1. Olakšanog prijelaza na održivije i otpornije prehrambene sustave
2. Poticajnog okruženja za očuvanje i razvoj kultiviranih biljaka
3Olakšanog pristupa tržištu za raznolikost kultiviranih biljaka
4. Jasnih informacija za potrošače

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
13 Svi 2024

U travnju je završio još jedan ZMAG-ov rezidencijalni tečaj permakulturnog dizajniranja koji se održao od 15.3. do 21.4.2024. na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti