Posjetili smo njemački "grad ruža" Rosenheim

30.12.2022.

ZMAG-ova voditeljica Društvene banke sjemena i programa hrane Petra Pavleka u prosincu je posjetila "grad ruža" Rosenheim u jugoistočnom dijelu Njemačke te se oduševila njegovim uzgojnim površinama.
 
Ovaj grad obiluje zelenim površinama, a biljna raznolikost se uočava i u zimsko vrijeme. Različite trajnice, grmlje, stabla, lukovice i jednogodišnje cvijeće koje je ostavljeno da se rasjemeni za iduću sezonu vidljivo je i na javnim površinama, stambenom zelenilu ali i u privatnim dvorištima u kojima se često nalaze i komposteri te hoteli za kukce. Očita je vrtlarska aktivnost čime se može zaključiti da ovaj grad promišlja zeleno te potiče bioraznolikost planski i programski, a njegovi stanovnici aktivno sudjeluju i doprinose cijelom procesu.
 
Dizajnerske povišene gredice s povrćem, začinskim biljem i obilježenim nazivima na gradskom trgu u centru grada prikaz su primjera kako elementi u gradu mogu nositi više funkcija: biti klupe, prostor za uzgoj hrane te naposljetku imati edukativnu i estetsku komponentu koja doprinosi zanimljivosti prostora i bioraznolikosti. Da se razmišljalo i vertikalno, svjedoče i duboke, betonske žardinjere na višekatnicama u kojima stanari ozelenjavaju svoje balkone.
 
Ipak, najviše ju je razveselio gradski vrt u centru grada koji je vrlo dobro organiziran. Glavne staze popločene su ili u šljunku, a gredice podijeljene različitim pločama i opekom. U samoj se zoni nalazi puno malih sjenica, alatnica i plastenika/staklenika, a voda se skuplja sa krovova.
 
Osim "klasičnog uzgoja" na prostoru se nalaze i povišene i spiralne gredice, a posvuda su i različiti komposteri. Ovaj prostor je malen, no na njemu je velika sadržajna raznolikost i svaki centimetar je dobro isplaniran i iskorišten.

Ostale vijesti iz teme

30 Sje 2023

U veljači se u Zagrebu održava Dan permakulture i tranzicije u sklopu kojeg će predavanje održati i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
27 Sje 2023

Prošli smo tjedan posjetili još jedan primjer dobre prakse - regenerativni vinograd i vinariju Munđarov breg iz Frkanovca koju vodi Filip Palašek.

Pročitaj više >
26 Sje 2023

Ovaj kišno - snježni period iskoristili smo za posjet Haskap club u Vukomeriću, obiteljskom gospodarstvu koje se bavi uzgojem organske aronije i sibirske borovnice te pruža usluge ruralnog turizma.

Pročitaj više >
Više novosti