Posjetili smo njemački "grad ruža" Rosenheim

30.12.2022.

ZMAG-ova voditeljica Društvene banke sjemena i programa hrane Petra Pavleka u prosincu je posjetila "grad ruža" Rosenheim u jugoistočnom dijelu Njemačke te se oduševila njegovim uzgojnim površinama.
 
Ovaj grad obiluje zelenim površinama, a biljna raznolikost se uočava i u zimsko vrijeme. Različite trajnice, grmlje, stabla, lukovice i jednogodišnje cvijeće koje je ostavljeno da se rasjemeni za iduću sezonu vidljivo je i na javnim površinama, stambenom zelenilu ali i u privatnim dvorištima u kojima se često nalaze i komposteri te hoteli za kukce. Očita je vrtlarska aktivnost čime se može zaključiti da ovaj grad promišlja zeleno te potiče bioraznolikost planski i programski, a njegovi stanovnici aktivno sudjeluju i doprinose cijelom procesu.
 
Dizajnerske povišene gredice s povrćem, začinskim biljem i obilježenim nazivima na gradskom trgu u centru grada prikaz su primjera kako elementi u gradu mogu nositi više funkcija: biti klupe, prostor za uzgoj hrane te naposljetku imati edukativnu i estetsku komponentu koja doprinosi zanimljivosti prostora i bioraznolikosti. Da se razmišljalo i vertikalno, svjedoče i duboke, betonske žardinjere na višekatnicama u kojima stanari ozelenjavaju svoje balkone.
 
Ipak, najviše ju je razveselio gradski vrt u centru grada koji je vrlo dobro organiziran. Glavne staze popločene su ili u šljunku, a gredice podijeljene različitim pločama i opekom. U samoj se zoni nalazi puno malih sjenica, alatnica i plastenika/staklenika, a voda se skuplja sa krovova.
 
Osim "klasičnog uzgoja" na prostoru se nalaze i povišene i spiralne gredice, a posvuda su i različiti komposteri. Ovaj prostor je malen, no na njemu je velika sadržajna raznolikost i svaki centimetar je dobro isplaniran i iskorišten.

Ostale vijesti iz teme

U ponedjeljak, 27.11. 2023. održali smo posljednju ovogodišnju edukaciju za mlade o povezanosti hrane i klime koja se provodi u sklopu projekta Naša dobra hrana. 

Pročitaj više >
29 Stu 2023

Akciju sadnje hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu organizirao je LAG Zrinska gora - Turopolje u sklopu projekta "Pluća turopoljskog kraja."

Pročitaj više >
27 Stu 2023

U petak 17.11. 2023. posjetili smo obitelj Marelja koji grade jedinstvenu niskoenergetsku kuću od slame u Koprivnici. Pogledajte kako izgleda proces njene gradnje.

Pročitaj više >
Više novosti