Edukacija za održivi razvoj

Posadili smo mali školski vrt i pričali o zdravoj hrani u OŠ Velika Pisanica

03.10.2020.

Učenici OŠ Velika Pisanica sudjelovali su na ZMAG-ovim radionicama zdrave hrane i ekološkog vrtlarenja te su posadili svoj mali školski vrt za koji će se brinuti svi zajedno.

Radionice Ekološko vrtlarenje te Zdrava hrana i održiva potrošnja održane su 23. rujna 2020. godine u OŠ Velika Pisanica, pod vodstvom Sendy Osmičević i Mateje Medić iz ZMAG-a. Tema ekološkog vrtlarenja bila je namijenjena učenicima nižih razreda, dok su o zdravoj hrani i održivoj potrošnji učili učenici 6. razreda.

Dvosatna radionica Ekološko vrtlarenje djeci je bila posebno zabavna i zanimljiva jer su na njoj imali priliku sijati i saditi u prethodno postavljene povišene gredice u školskom dvorištu. Tako su zasijali i zasadili zimsku salatu, blitvu, raštiku, bob te kadifice i neven koji imaju ulogu zaštite povrtnih kultura te sve označili malim štapićima za lakše prepoznavanje i praćenje rasta. Uz praktični rad, učili su i o važnost sadnje vlastitog organskog vrta, pravilnoj prehrani i očuvanju sjemena iz vrta. Također, učenici su imali priliku pomoći pripremiti sjeme suncokreta za ZMAG-ovu Društvenu banku sjemena. Sada slijedi najljepši dio – njegovanje zajedničkog vrta.

Poučna je bila i radionica Zdrava hrana i održiva potrošnja. Na njoj se razgovaralo o važnosti zdrave, sezonske i raznolike prehrane, o samoj proizvodnji hrane te o uzgoju vlastite hrane iz vlastitog sjemena. Također, učenici su naučili koliki put hrana prelazi da bi stigla na police dućana te kako u nekim zemljama nije uzgojena na pošteni način. Učenici su se upoznali i sa štetnostima pesticida i uporabe GMO tehnologije te s utjecajem izmjene genetike nekih kultura na zdravlje čovjeka.

Radionice su održane u sklopu projekta Obrazovanje za održivi razvoj koji provodi OŠ Velika Pisanica s ciljevima povećanja znanja i vještine učenika i učitelja iz područja održivog razvoja, učvršćivanja mreže partnerstva na lokalnom nivou, stvaranja prostornih pretpostavke za stjecanje znanja i vještina te podizanja svijesti šire zajednice o važnosti održivog razvoja.

S ovim radionicama ZMAG je ujedno i sudjelovao na Europskom danu održivih zajednica koji slavi lokalne zajednice koje svojim aktivnostima doprinose stvaranju regenerativnije, pravednije i inkluzivnije Europe.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

Predavanje o ekološkom otisku za škole koje sudjeluju u projektu Otapam li ledenjake? pratilo je 92 srednjoškolca koji su aktivno sudjelovali u traženju odgovora na pitanje kako smanjiti ekološki otisak.

Pročitaj više >

Novo i vrijedno izdanje u ZMAG-ovoj izdavačkoj djelatnosti je praktični priručnik Alati za suradnju škola i lokalne zajednice za održivi razvoj koji je dostupan za besplatno preuzimanje u našoj Bazi znanja.

Pročitaj više >

Aktualni projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost predstavlja Antonia Banović, voditeljica projekta.

Pročitaj više >
Više novosti