Popularni ekološki poljoprivrednik Jean-Martin Fortier stiže u Hrvatsku

25.04.2024.

Ako vas zanima tema ekološke poljoprivrede i zdrave hrane, kao i aktivna uloga u kreiranju bolje budućnosti za ljude i planet, sačuvajte datume za dvodnevni program i susret s Jean-Martin Fortierom.Program će se održati 3. svibnja u Zagrebu te 4. svibnja na Zrno eko imanju:

3.5.2024. - MASTERS OF THE SOIL
Transformativan razgovor o evoluciji i budućnosti ekološke poljoprivrede

18:00 – 20:00 / Zagreb, Makronova ( 1.kat), Ilica 1

Rješenja na mnoga od gorućih pitanja današnjice nude pojedinci koji utiru drugačiji put, razvijaju alternativne etičke načine proizvodnje hrane kao i načine bivanja u svijetu.

Jean-Martin Fortier, svjetska zvijezda eko-poljoprivrede i David Pejić, najbolji europski ekološki poljoprivrednik, dvojica su iznimnih ljudi duboko posvećenih održivoj budućnosti. 

Susrest će se u Zagrebu dijeleći s nama svoje bogato znanje i iskustvo u razgovoru o evoluciji i budućnosti ekološke poljoprivrede.


4.5.2024. - DIGGING DEEPER
Cjelodnevna radionica sa Jean-Martin Fortierom na Zrno eko-imanju

10:00 – 19:00 / Zrno organic farm, Habjanovac 45, 10343, Habjanovac, Hrv

Uđite u vrhunski svijet ekološke poljoprivrede s maestrom Jean-Martin Fortierom na proslavljenom europskom Zrno imanju! 
Cilj radionice je potaknuti polaznike da krenu na putu prema prosperitetnijim i održivijim poljoprivrednim praksama te ih osnažiti da uspješno uzgajaju uz veće prinose i što je najvažnije, s povećanom učinkovitošću.

Istražite temeljna načela, elemente i tehnike koji pretvaraju bio-intenzivni uzgoj na malom imanju u profitabilnu proizvodnju.

Oba događanja održat će se na engleskom jeziku bez prijevoda. 

Detaljne informacije o događanjima, uključujući i linkove za kupovinu ulaznica, pronađite na stranici Masters of the Soil.


Jean-Martin Fortier

S više od 20 godina iskustva, Jean-Martin Fortier vodeći je svjetski stručnjak i praktičar za ekološku i bio-intenzivnu poljoprivredu, a specijalizirao se za uzgoj na mikrofarmama. Njegova je misija promicanje regenerativne poljoprivrede po mjeri čovjeka i stvaranje održivih i otpornih prehrambenih sustava, od vrta do stola. Svoje znanje i stručnost dijeli s tisućama poljoprivrednika diljem svijeta putem instituta Market Gardener, kao autor uspješnica Eko-povrtlar i Alati u ekološkom povrtlarstvu (na hrvatskom u izdanju Planetopije), te online programom The Market Gardener’s Masterclass.Zajedno sa svojim timom osmislio je jedinstvenu aplikaciju Heirloom namijenjenu ekološkim poljoprivrednicima za planiranje i upravljanje usjevima i ostvarivanje profita.Budući da vjeruje da potrošači igraju bitnu ulogu u izgradnji zdrave budućnosti za ljude i planet, osnovao je Growers & Co, robnu marku specijaliziranu za izradu funkcionalne radne odjeće i visokokvalitetnih vrtlarskih alata za profesionalne uzgajivače. U duhu koncepta od polja do stola, Fortier je pokrenuo i restoran Old Mill u kojem se poslužuje hrana od organskih namirnica uzgojenih na njegovom imanju. Restoran je proglašen jednim od 10 najbolji novih restorana u Kanadi. Fortier živi i radi u Quebecu (Kanada) na farmi Ferme des Quatre-Temps gdje, između ostalog, obučava mlade poljoprivrednike kako bi stekli iskustvo, znanje i resurse potrebne da postanu voditelji ekoloških farmi sutrašnjice, što je dokumentirano u televizijskoj seriji Les Fermiers(Farmeri) prikazanoj na TV5 Monde.

David Pejić

David Pejić mladi je inovativni ekološki poljoprivrednik koji vodi Zrno, najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj. Zajedno sa svojim timom na 22 hektara uzgaja oko 60 različitih kultura i dosljedno provodi načela ekološke poljoprivrede doprinoseći zdravlju, održivosti i bioraznolikosti. Primjenjujući inovativne pristupe i metode, David Pejić pokrenuo je najveći no-till biointenzivni vrt u regiji, a imanje proizvodi više od 100 certificiranih ekoloških proizvoda. Proizvodna načela imanja primjenjuje i u ugostiteljstvu sa zagrebačkim Zrno bio bistroom,  prvim i jedinim certificiranim ekološkim restoranom u Hrvatskoj. Formalnu je naobrazbu stekao na NYU, gdje je studirao filmsku i TV produkciju te na Cambridgeu gdje je magistrirao filozofiju. Povratkom u Hrvatsku, 2015. godine uključio se u obiteljsko poslovanje, a posebno se posvetio unaprjeđenju proizvodnih procesa na Zrno eko imanju. 2022. Europska komisija proglasila ga je najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU. 2023. godine proglašen je najboljim mladim poljoprivrednikom u Hrvatskoj. David Pejić je od 2023. godine i CEO Biovege te je čest gost na stručnim konferencijama i edukativnim eventima. Posvećen je promicanju održivih praksi i organskog načina života kroz upravljanje, edukaciju i stalno unaprjeđenje.

Organizatori: Zrno, Markonova, Planetopija, Biovega, bio&bio

Ostale vijesti iz teme

21 Svi 2024

7 i 8. svibnja 2024. otputovali smo na jug do naših starih partnera iz LAG More 249. Ovaj put je mjesto edukativnih aktivnosti bio Pirovac i tamošnja osnovna škola.

Pročitaj više >
20 Svi 2024

Nakon uspješne prošlogodišnje radionice, ove smo godine održali trodnevnu radionicu u šumi pored Recikliranog imanja.

Pročitaj više >
20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
Više novosti