Edukacija za održivi razvoj

Pčelarili smo i bilo nam je genijalno (i svašta smo naučili)

26.05.2019.

Podružili smo se s pčelama, naučili kako postati (bolji) pčelari i čuli neke nevjerojatne priče.

Na Recikliranom imanju u Vukomeriću 18. svibnja održana je radionica pčelarstva, a vodili su je Tomislav i Jasmina Antolčić, koji su polaznicima prenijeli osnovna znanja i vještine iz područja pčelarstva, ali i nevjerojatne priče o pčelama i naučili ih kako da postatnu (bolji) pčelari.

Prvo na rasporedu bilo je upoznavanje i druženje s pčelama, potom učenje o njihovoj biolgiji, tipovima i dijelovima košnica te uvod u radove u pčelinjaku po mjesecima, a polaznici su na radionici doznali i mnoštvo zanimljivosti.

Jeste li znali da pčele imaju pet očiju, hrane se peludom i da tijekom ljetne sezone rade 24 h te zbog toga žive samo 40 dana? Ili da med od bazge ili kamilice ne postoji jer pčele jednostavno ne vole pa tako i ne oprašuju te biljke?

Također, otkrili smo Medljikovac. Opće je poznato kako pčele za stvaranje meda sakupljaju nektar s cvijeća, a manje se zna da one sakupljaju i ostale slatke sokove. Takav je i šumski med (medljikovac) koji nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose, ljepljive mase bogate ugljikohidratima koju izlučuju biljne uši i ostali biljni insekti. I njega proizvode pčele, ali uz malu pomoć drugih insekata.

Puni dojmova, veselimo se budućoj suradnji i novom druženju s pčelama!

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Matej Čelar

Ostale vijesti iz teme

U Eko kutku na VG Festu održali smo radionicu kreativnog recikliranja za djecu pod nazivom Eko kreativci.

Pročitaj više >

Dražen Šimleša iz ZMAG-a gostovao je kao predavač u edukativnom programu online škole European Municipalist School, namijenjenom aktivizmu u gradovima i urbanim sredinama Europe.

Pročitaj više >

Deseti vodič DIY: Izrada biljnog praha za čišćenje lica iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremila je Ivana Turković iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
Više novosti