Edukacija za održivi razvoj

Pčelarili smo i bilo nam je genijalno (i svašta smo naučili)

26.05.2019.

Podružili smo se s pčelama, naučili kako postati (bolji) pčelari i čuli neke nevjerojatne priče.

Na Recikliranom imanju u Vukomeriću 18. svibnja održana je radionica pčelarstva, a vodili su je Tomislav i Jasmina Antolčić, koji su polaznicima prenijeli osnovna znanja i vještine iz područja pčelarstva, ali i nevjerojatne priče o pčelama i naučili ih kako da postatnu (bolji) pčelari.

Prvo na rasporedu bilo je upoznavanje i druženje s pčelama, potom učenje o njihovoj biolgiji, tipovima i dijelovima košnica te uvod u radove u pčelinjaku po mjesecima, a polaznici su na radionici doznali i mnoštvo zanimljivosti.

Jeste li znali da pčele imaju pet očiju, hrane se peludom i da tijekom ljetne sezone rade 24 h te zbog toga žive samo 40 dana? Ili da med od bazge ili kamilice ne postoji jer pčele jednostavno ne vole pa tako i ne oprašuju te biljke?

Također, otkrili smo Medljikovac. Opće je poznato kako pčele za stvaranje meda sakupljaju nektar s cvijeća, a manje se zna da one sakupljaju i ostale slatke sokove. Takav je i šumski med (medljikovac) koji nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose, ljepljive mase bogate ugljikohidratima koju izlučuju biljne uši i ostali biljni insekti. I njega proizvode pčele, ali uz malu pomoć drugih insekata.

Puni dojmova, veselimo se budućoj suradnji i novom druženju s pčelama!

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Matej Čelar

Ostale vijesti iz teme

Predavanje o ekološkom otisku za škole koje sudjeluju u projektu Otapam li ledenjake? pratilo je 92 srednjoškolca koji su aktivno sudjelovali u traženju odgovora na pitanje kako smanjiti ekološki otisak.

Pročitaj više >

Novo i vrijedno izdanje u ZMAG-ovoj izdavačkoj djelatnosti je praktični priručnik Alati za suradnju škola i lokalne zajednice za održivi razvoj koji je dostupan za besplatno preuzimanje u našoj Bazi znanja.

Pročitaj više >

Aktualni projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost predstavlja Antonia Banović, voditeljica projekta.

Pročitaj više >
Više novosti