Edukacija za održivi razvoj

Ovakve 0-waste radionice trebali bismo raditi češće

05.04.2019.

Zajedno s ekipom iz Zero Waste Croatia održali smo "bezotpadnu" radionicu i razmijenili iskustva i znanja o tome kako smanjiti količinu otpada s kojom se svakodnevno borimo.

Nakon jutarnjeg okupljanja uz čaj/kavu i (zdrave) kekse i priču o Recikliranom imanju, polaznici radionice pod vodstvom ekipe iz Zero Waste Croatia uputili su se u kratki vođeni obilazak imanja. Zero waste predavanje započelo je temom povijesti plastike o čemu je govorila Marina, dok se Anamarija usmjerila na davanje praktičnih savjeta i prenošenje vlastitog iskustva življenja bez otpada, kao i dijeljenje savjeta o alternativnim i kreativnim rješenjima. Nakon teorijskog dijela uslijedili su recepti za pastu za zube, kremu za ruke i bio enzim. Polaznici su, također, na radionici naučili izraditi sapun za pranje suđa, koji su, zajedno s enzimom za čišćenje, ponijeli sa sobom kući. Preostaje im samo isprobati ga i drugima prenijeti saznanja i recepte.

Zero waste pokret zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot što znači odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

ZMAG je u srpnju održao dvije kreativne radionice u sklopu ljetnog programa Ljeto kod Tesle Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Pročitaj više >

U Eko kutku na VG Festu održali smo radionicu kreativnog recikliranja za djecu pod nazivom Eko kreativci.

Pročitaj više >

Dražen Šimleša iz ZMAG-a gostovao je kao predavač u edukativnom programu online škole European Municipalist School, namijenjenom aktivizmu u gradovima i urbanim sredinama Europe.

Pročitaj više >
Više novosti