Edukacija za održivi razvoj

Ovakve 0-waste radionice trebali bismo raditi češće

05.04.2019.

Zajedno s ekipom iz Zero Waste Croatia održali smo "bezotpadnu" radionicu i razmijenili iskustva i znanja o tome kako smanjiti količinu otpada s kojom se svakodnevno borimo.

Nakon jutarnjeg okupljanja uz čaj/kavu i (zdrave) kekse i priču o Recikliranom imanju, polaznici radionice pod vodstvom ekipe iz Zero Waste Croatia uputili su se u kratki vođeni obilazak imanja. Zero waste predavanje započelo je temom povijesti plastike o čemu je govorila Marina, dok se Anamarija usmjerila na davanje praktičnih savjeta i prenošenje vlastitog iskustva življenja bez otpada, kao i dijeljenje savjeta o alternativnim i kreativnim rješenjima. Nakon teorijskog dijela uslijedili su recepti za pastu za zube, kremu za ruke i bio enzim. Polaznici su, također, na radionici naučili izraditi sapun za pranje suđa, koji su, zajedno s enzimom za čišćenje, ponijeli sa sobom kući. Preostaje im samo isprobati ga i drugima prenijeti saznanja i recepte.

Zero waste pokret zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot što znači odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

Predavanje o ekološkom otisku za škole koje sudjeluju u projektu Otapam li ledenjake? pratilo je 92 srednjoškolca koji su aktivno sudjelovali u traženju odgovora na pitanje kako smanjiti ekološki otisak.

Pročitaj više >

Novo i vrijedno izdanje u ZMAG-ovoj izdavačkoj djelatnosti je praktični priručnik Alati za suradnju škola i lokalne zajednice za održivi razvoj koji je dostupan za besplatno preuzimanje u našoj Bazi znanja.

Pročitaj više >

Aktualni projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost predstavlja Antonia Banović, voditeljica projekta.

Pročitaj više >
Više novosti