Vukomerić pretrpio oštećenja, ZMAG-ov graditeljski tim pomaže Sisku i Glini

04.01.2021.

U potresu je znatno oštećeno Reciklirano imanje, a nakon osnovne sanacije graditeljski tim ZMAG-a uputio se prema Sisku, Glini i okolnim selima pružiti pomoć.

❝Javljamo da su Reciklirano imanje i naše selo Vukomerić dosta oštećeni u potresu 29. prosinca 2020., a i dalje se povremeno trese i ljulja. Vukomerić je udaljen svega 25 km zračne linije od najjačih i najčešćih epicentara te smo osjetili barem tridesetak slabijih od svih onih dvjestotinjak zabilježenih potresa. Postpotresni efekt se kod većine ljudi manifestira zajedništvom i staloženim reakcijama, važemo svaki pokret i akciju, no prisutna je i velika nelagoda od neizvjesnosti.

Većina kuća na Recikliranom imanju je oštećena, a najčešće je riječ o šteti na dimnjacima, žbuci, staklenim površinama, krovištu i instalacijama vode, struje i telefona. Razmjeri šteta još se procjenjuju. Organizirali smo timove susjeda i prijatelja i spasili smo kuće od prokišnjavanja i opasnih dimnjaka. Potpuni oporavak našeg Edukacijskog centra u kojem se organiziraju javna događanja može trajati i do šest mjeseci, a o planovima i tempu obnove obavijestit ćemo vas na vrijeme preko naše web stranice i društvenih mreža.

Nakon što smo sanirali naše selo, ZMAG-ov graditeljski tim s kombijem punim sanitarne opreme, hrane, odjeće i alata uputio se u pomoć Sisku, Glini i selima Majski Trtnik, Jabukovac, Veliki Gradac i Gornje Taborište. Naši graditelji su se rasporedili i samostalno vode veće grupe volontera. Unesrećenim ljudima pomažemo u najosnovnijoj sanaciji. Skidamo oštećene dimnjake, popravljamo krovove, saniramo opasne zidove i, nimalo manje važno, pričamo i slušamo naše unesrećene domaćine i pružamo im moralnu podršku.

Ova prirodna katastrofa je ponovo povezala ljude i pokrenula uspavanu čovječnost. Susrećemo divne i skromne ljude koji, u tim zaboravljenim krajevima, ni inače nisu naučili na komfor. Potpuno devastirana domaćinstva odbijaju pomoć u hrani i potrepštinama jer kako kažu – imaju dosta i sigurno postoje oni kojima više treba. Oko nas se ovih dana događa veliki festival ljudskosti i empatije.

Nema razloga za brigu, oporavak će biti dug, no kako smo sve izgradili tako ćemo sve i obnoviti.  Život sve pobjeđuje.

Veliki pozdravi i podrška svima ugroženima u potresu i ljudima koji pomažu u ovom žestokom razdoblju. Suosjećamo s onima koji su izgubili najmilije.❞ – Vaš ZMAG

Svi koji žele pomoći u obliku donacije građevinskog materijala, opreme i usluga za obnovu potresom pogođenih područja mogu se javiti na broj mobitela 091 5981 281, voditelju ZMAG-ovog građevinskog tima (Matko Šišak).

Ostale vijesti iz teme

18 Sje 2021

ZMAG i Društvena banka sjemena predstavljeni su u novom biltenu međunarodne platforme Seeds4All.

Pročitaj više >
12 Sje 2021

Prenosimo pismo obitelji Deverić čija je kuća u Dubrancu (Vukomeričke gorice) također oštećena u snažnom potresu koji je pogodio i područje Velike Gorice. 

Pročitaj više >
08 Sje 2021

The earthquake caused great damage to the Recycled Estate Education Center - we need your help to rebuild it together!

Pročitaj više >
Više novosti