'Obnova okoliša kroz banke sjemena i rasadnike biljaka' - poziv na online predavanje

18.06.2024.

ŠTO: Online predavanje i razgovor na temu 'Obnova okoliša kroz banke sjemena i rasadnike biljaka'

KADA: 28. lipnja  2024, 14.00 - 15.30 sati

GDJE: Zoom
https://us02web.zoom.us/j/89000563828

ORGANIZATOR: Global Diverity Foundation
https://linktr.ee/globaldiversity

Ekološki monitoring i praćenje bioraznolikosti široko je priznat kao ključ za dobro upravljanje projektima očuvanja prirode i okoliša. Trenutno vodeći sustavi monitoringa koriste glavne 'zapadne' konceptualne okvire, koji su kvantitativni i redukcionistički sa fokusom na pojedinačne ekološke elemente, a ne na odnose. Često donose univerzalna pravila koja će se primjenjivati na lokalitetima sa specifičnim zakonitostima. Autohtoni narodi i lokalne zajednice sve više pozivaju na provedbu monitoringa u skladu s njihovim ontologijama i sustavima znanja. To uključuje uspostavljanje projekata očuvanja koji su ukorijenjeni u autohtonim sustavima znanja i relacijskim ontologijama, umjesto jednostavnog prilagođavanja konvencionalnih pristupa monitoringa autohtonom kontekstu. To podrazumijeva i usvajanje lokalnog praćenja procesa na mjestu, odnosu i običajima.  

U ovoj ćemo sesiji podijeliti iskustva monitoringa projekata zaštite prirode i okoliša vođeni lokalnim stanovništvom, istražujući ogroman potencijal ukorijenjenog praćenja u lokalnim zajednicama i sustavima znanja. Također će dati prostora za razmišljanje o izazovima i neočekivanim mogućnostima pregovaranja o razlikama između zapadnih znanstvenih okvira i domaćih sustava znanja za ekološki monitoring.

Pridružite nam se na zoom predavanju gdje ćemo razgovarati o Društvenoj banci sjemena te praksama aktivnog očuvanja bioraznolikosti u drugim zemljama. Pripremite svoja pitanja te se vidimo u petak 28.6. od 14 do 15.30 sati.

Join us on Zoom

Add to your Google Calendar

 

Ostale vijesti iz teme

17 Srp 2024

Skupština je održana u Ženevi kako bi se obilježila proslava 20 godina rada lokalne članice mreže APRES-GE.

Pročitaj više >

U sklopu ciklusa edukacija koje provodimo u suradnji s Centrom mladih Ribnjak, nakon vrtlarske radionice u svibnju, uslijedila je radionica kreativnog recikliranja plastičnih vrećica.

Pročitaj više >
12 Srp 2024

Trodnevnim Ideathon treningom započeo je zajednički projetk Goethe Instituta i ZMAG-a "Common Waste – Common Libraries" koji je okupio 17 sudionika iz sedam zemalja regije.

Pročitaj više >
Više novosti