Dobra Ekonomija

PDSE projekt: Objavljena Studija kvalitete života u Ludbregu i Pregradi

15.09.2020.

Izrađena studija o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, doživljaju grada i radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, kao i o pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti.

U sklopu ZMAG-ovog projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju (PDSE), koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom, Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES-GE), i hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom, izrađena je Studija kvalitete života u Ludbregu i Pregradi. Studija donosi pregled rezultata istraživanja o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, doživljaju grada i radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, kao i o pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti.

Istraživanje se provodilo u dva smjera – kroz metodu ankete i pripadajući upitnik na većem broju stanovnika obaju gradova te kroz fokus grupe u oba grada koje su bile sastavljene od važnih dionika Ludbrega i Pregrade, pri čemu se provodio grupni intervju i razgovaralo o potrebama i očekivanjima, zadovoljstvu životom i doprinosu društvenom razvoju u lokalnoj zajednici u kojoj su aktivni. Studija se sastoji od predstavljanja rezultata obaju smjerova: i kvantitativne i kvalitativne metode istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da se radi o lokalnim zajednicama visoke kvalitete života u odnosu na hrvatski prosjek. Riječ je o lokalnim zajednicama na koje je većina stanovnika ponosna, stanovnici se osjećaju sretno i zadovoljno u svom životu, imaju brojne aktivnosti i društveni razvoj kroz rad u organizacijama civilnoga društva te osjećaju povjerenje i socijalnu podršku u svojoj zajednici. Radi se o mjestima s malom nezaposlenošću i razvijenim poduzetništvom koje doprinosi kvaliteti života. Iako su male sredine, Ludbreg i Pregrada pokazali su se kao velike sredine u spremnosti za nove spoznaje i ideje, sredine koje su brze u usvajanju novih znanja i rješenja na korist svih, koje se lako prilagođavaju novim okolnostima i njeguju otpornost lokalne zajednice i dugoročni održivi razvoj. To je posebno važno jer je studija završena uslijed nezapamćene krize uzrokovane globalnom pandemijom virusa Covid-19 i tek treba vidjeti kako će to utjecati na društveni razvoj i kvalitetu života u Ludbregu i Pregradi.

Rezultati istraživanja sakupljeni u ovoj studiji pripremili su teren za sljedeću aktivnost u projektu Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju – edukaciju kroz praktične treninge koje će voditi ZMAG i partnerska organizacija iz Švicarske, Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES-GE). Glavna svrha treninga je izrada lokalnog projekta u gradovima Ludbregu i Pregradi koji će se implementirati po principima društvene i solidarne ekonomije. Trening će prenijeti znanje i iskustvo partnerima u Hrvatskoj, važnim dionicima u Ludbregu i Pregradi, o korištenju društvene i solidarne ekonomije za razvoj javnih politika i akcijskih planova. Teme o kojima će poučavati partnerska organizacija iz Švicarske, APRES-GE, temelje se upravo na rezultatima istraživanja predstavljenog u studiji. Praktični treninzi tako će odražavati teme koje su stanovnici Ludbrega i Pregrade istaknuli kao najbitnije za njihovu kvalitetu života, neovisno radi li se o područjima koja već osiguravaju dobru kvalitetu života stanovnicima tih gradova pa ih je potrebno dodatno razviti i poboljšati ili o područjima koja su bitna za kvalitetu života, ali još nisu prisutna ili nisu u dovoljnoj mjeri prisutna u životima stanovnika pa ih treba omogućiti ili osnažiti kroz edukaciju.

Studiju kvalitete života možete preuzeti OVDJE.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici. Projekt pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju financiran je kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti