Dobra Ekonomija

PDSE projekt: Objavljena Studija kvalitete života u Ludbregu i Pregradi

15.09.2020.

Izrađena studija o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, doživljaju grada i radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, kao i o pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti.

U sklopu ZMAG-ovog projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju (PDSE), koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom, Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES-GE), i hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom, izrađena je Studija kvalitete života u Ludbregu i Pregradi. Studija donosi pregled rezultata istraživanja o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, doživljaju grada i radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, kao i o pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti.

Istraživanje se provodilo u dva smjera – kroz metodu ankete i pripadajući upitnik na većem broju stanovnika obaju gradova te kroz fokus grupe u oba grada koje su bile sastavljene od važnih dionika Ludbrega i Pregrade, pri čemu se provodio grupni intervju i razgovaralo o potrebama i očekivanjima, zadovoljstvu životom i doprinosu društvenom razvoju u lokalnoj zajednici u kojoj su aktivni. Studija se sastoji od predstavljanja rezultata obaju smjerova: i kvantitativne i kvalitativne metode istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da se radi o lokalnim zajednicama visoke kvalitete života u odnosu na hrvatski prosjek. Riječ je o lokalnim zajednicama na koje je većina stanovnika ponosna, stanovnici se osjećaju sretno i zadovoljno u svom životu, imaju brojne aktivnosti i društveni razvoj kroz rad u organizacijama civilnoga društva te osjećaju povjerenje i socijalnu podršku u svojoj zajednici. Radi se o mjestima s malom nezaposlenošću i razvijenim poduzetništvom koje doprinosi kvaliteti života. Iako su male sredine, Ludbreg i Pregrada pokazali su se kao velike sredine u spremnosti za nove spoznaje i ideje, sredine koje su brze u usvajanju novih znanja i rješenja na korist svih, koje se lako prilagođavaju novim okolnostima i njeguju otpornost lokalne zajednice i dugoročni održivi razvoj. To je posebno važno jer je studija završena uslijed nezapamćene krize uzrokovane globalnom pandemijom virusa Covid-19 i tek treba vidjeti kako će to utjecati na društveni razvoj i kvalitetu života u Ludbregu i Pregradi.

Rezultati istraživanja sakupljeni u ovoj studiji pripremili su teren za sljedeću aktivnost u projektu Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju – edukaciju kroz praktične treninge koje će voditi ZMAG i partnerska organizacija iz Švicarske, Komora za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES-GE). Glavna svrha treninga je izrada lokalnog projekta u gradovima Ludbregu i Pregradi koji će se implementirati po principima društvene i solidarne ekonomije. Trening će prenijeti znanje i iskustvo partnerima u Hrvatskoj, važnim dionicima u Ludbregu i Pregradi, o korištenju društvene i solidarne ekonomije za razvoj javnih politika i akcijskih planova. Teme o kojima će poučavati partnerska organizacija iz Švicarske, APRES-GE, temelje se upravo na rezultatima istraživanja predstavljenog u studiji. Praktični treninzi tako će odražavati teme koje su stanovnici Ludbrega i Pregrade istaknuli kao najbitnije za njihovu kvalitetu života, neovisno radi li se o područjima koja već osiguravaju dobru kvalitetu života stanovnicima tih gradova pa ih je potrebno dodatno razviti i poboljšati ili o područjima koja su bitna za kvalitetu života, ali još nisu prisutna ili nisu u dovoljnoj mjeri prisutna u životima stanovnika pa ih treba omogućiti ili osnažiti kroz edukaciju.

Studiju kvalitete života možete preuzeti OVDJE.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici. Projekt pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju financiran je kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

10 Stu 2020

Prvi rezultat projekta EmploySSE sada je dostupan online za preuzimanje – objavljen vodič za strukovno obrazovanje i osposobljavanje trenera na temu društvene i solidarne ekonomije.

Pročitaj više >
19 Lis 2020

DSE Centar pružit će podršku gradu Ludbregu i zadruzi Ludbreški kraj u kreiranju modela kratkog lanca opskrbe koji će pomoći lokalnim proizvođačima hrane u plasmanu njihovih proizvoda i građanima olakšatipristup lokalno uzgojenim proizvodima.

Pročitaj više >
13 Lis 2020

Dražen Šimleša iz ZMAG-a izabran je da, kao član Upravnog odbora u RIPESS Intercontinental – globalnom dijelu mreže koja se sastoji od predstavnika šest kontinenata, predstavlja Europsku mrežu za solidarnu ekonomiju – RIPESS EU.

Pročitaj više >
Više novosti