Nova borba pred vratima - stigli novi EU prijedlozi zakona o sjemenu

10.07.2023.

Nakon dugotrajne i uspješne nacionalne kampanje projekta "Sjeme je naše ljudsko pravo" udruge Biovrt - u skladu s prirodom, Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Hrvatske "Život", stižu nam novi udarci na razini EU.

Povodom predstojeće reforme zakonodavstva o marketingu sjemena, potpisali smo skupa s 40ak organizacija Europe koje se zalažu za raznolikost sjemena i agroekologiju, pismo Europskoj komisiji o kojoj smo već pisali OVDJE, a cijeli apel možete u potpunosti pročitati OVDJE.

Ipak, izgleda da Europska komisija drugačije razumijeva pitanja održivosti i prilagodbe na klimatske promjene te su novim nacrtom predstavili paket zakona koji uključuju novu "Uredbu o EU sjemenu" i prijedlog za deregulaciju "Novog genetskog inžinjeringa" koje možete pročitati OVDJE

Novi prijedlozi svakako su udarac na poljoprivrednike, bioraznolikost, a za nedovoljno istražene tehnologije nove generacije genetski modificiranih organizama (GMO) proizvedenih tzv. novim genomskim tehnikama (NGT), predviđa se značajno oslabljivanje regulatornog režima. To znači da se predlaže da se dio NGT-a deklarira kao konvencionalna proizvodnja zbog čega potrošači ove proizvode neće moći razlikovati od ostalih.

Istog je dana austrijska udruga Arche Noah dala priopćenje kojeg možete pročitati u nastavku, a u ponedjeljak 10. srpnja organizirali su i webinar "EU seed marketing proposal" na kojem smo prisustvovali i koji je bio popraćen u velikom broju sudionika. U sklopu webinara koji je trajao puna 4 sasta, pravnica Fulya Batur dala je sve od sebe da sudionicima detaljno prezentira pojašnjenje zakona i novosti koje donose. Nadalje, i naše je Ministarstvo poljoprivrede reagiralo te poslalo udruzi Biovrt - u skladu s prirodom i ZMAG-u poziv na sudjelovanje u "Radnoj skupini za izradu stajališta" Republike Hrvatske, koja planira krenuti s radom u rujnu.

Priopćenje organizacije Arche Noah:

"Prijedlozi EU potiču monopolizaciju na štetu poljoprivrednika i potrošača"

Bruxelles, Beč, Schiltern – Europska komisija je danas predstavila paket zakonodavstva u vezi s “održivim korištenjem prirodnih resursa”, koji uključuje novu “Uredbu EU o sjemenu” i zakonski prijedlog za deregulaciju “Novog genetskog inženjeringa”. “Užasnuti smo ovim napadom na naše sjeme i raznolikost usjeva u Europi,” kaže Magdalena Prieler, službenica za politiku sjemena za ARCHE NOAH u Bruxellesu. “S ovim prijedlozima riskiramo da globalne korporacije steknu potpunu kontrolu nad našom hranom. Ministri poljoprivrede i Europski parlament moraju djelovati kako bi zaštitili poljoprivrednike, potrošače i bioraznolikost!

Prema ARCHE NOAH, koji ima iskustvo u uzgoju i održivom korištenju kultiviranih biljaka, predložena regulativa o marketingu sjemena opterećuje prijenos raznolikog sjemena pretjeranim pravilima, na štetu poljoprivrede i raznolikosti usjeva. Svaki prijenos sjemena izvan privatne sfere klasificira se kao “marketing” i podvrgava se strogim birokratskim propisima. Čak i prijenos sjemena za očuvanje raznolikosti, koji je do sada u Austriji bio slobodno moguć, treba biti strogo ograničen. „Sjemenske inicijative, banke gena i mreže poljoprivrednika diljem Europe čuvaju genetsku raznolikost kultiviranih biljaka. Ovo vrijedno djelo ne smije biti ugroženo birokratskim i nepraktičnim zahtjevima,” zahtijeva Magdalena Prieler iz ARCHE NOAH

Danas je također mračan dan za poljoprivrednike koji žele sačuvati svoju neovisnost od velikih sjemenskih korporacija. Prema sadašnjem nacrtu, vlastito sjeme smiju mijenjati samo u malim količinama i pod određenim uvjetima. Prodaja više nije moguća. Javne banke gena, privatne zbirke i inicijative za sjemenje također više ne smiju davati svoje sjeme poljoprivrednicima. “Nacrt uskraćuje poljoprivrednicima pravo na sjeme! Uništavaju se važne alternative industrijskom sjemenu. Naši poljoprivrednici žele moći sami odlučiti koje sjeme će kupovati i uzgajati, ne samo kako bi prilagodili svoja polja klimatskoj krizi,” kaže Prieler.

ARCHE NOAH zahtijeva da se širenje i održivo korištenje raznolikosti usjeva izričito dopusti i da se svi propisi koji ometaju ovaj rad izbrišu iz zakona o sjemenu. Nadalje, mora se provoditi pravo poljoprivrednika na žetvu, korištenje, razmjenu i prodaju vlastitog sjemena, kao što je sadržano u međunarodnom pravu. ARCHE NOAH pozdravlja činjenicu da je prodaja sjemena "hobi vrtlarima" izuzeta od obveze certificiranja sorti. Privatna zamjena i prodaja trebala bi ostati potpuno besplatna, ali ovaj ustupak raznolikosti ne ublažava ozbiljne nedostatke u drugim dijelovima zakonodavstva.

ARCHE NOAH planiranu deregulaciju novog genetskog inženjeringa vidi kao daljnji teret za (bez GMO) očuvanje raznolikosti kultiviranih biljaka. “Naši farmeri bili bi prepušteni na milost i nemilost moćnih agrokemijskih korporacija kao što su Bayer, BASF, Corteva i Syngenta, koje već kontroliraju više od polovice svjetskog tržišta sjemena.” Patenti na GM biljke daju ekskluzivna prava na korištenje određenih važnih svojstava i blokiraju razvoj novih sorti”, upozorava Magdalena Prieler iz ARCHE NOAH. "Korištenje otpornosti na bolesti, koja je neophodna za preživljavanje, ne smije se privatizirati. Novi genetski inženjering prije svega je alat za korporacije da istisnu svoje konkurente s tržišta i dodatno prošire svoju kontrolu nad našim prehrambenim sustavom.”

Danas predložena Uredba EU-a o sjemenu zamijenit će deset postojećih direktiva. Njime se uređuje proizvodnja i promet sjemena i drugog biljnog sadnog materijala (krumpir, voćno bilje i dr.). Novom uredbom Europska komisija namjerava prilagoditi zastarjelo sjemensko zakonodavstvo ciljevima Europskog zelenog dogovora. „Hitno nam je potrebno više raznolikosti na našim poljima i na našim tanjurima kako bismo se suprotstavili klimatskoj krizi i krizi bioraznolikosti i proizvodili ukusnu, zdravu hranu. Nažalost, ovaj nacrt to ne postiže”, napominje Prieler.

Sljedećih dana Europski parlament i Vijeće ministara poljoprivrede započet će rad na nacrtu zakona. Prva razmjena planirana je za sastanak Vijeća 25. srpnja. “Ministri poljoprivrede i parlament imaju puno posla: moraju zahtijevati pravo poljoprivrednika na sjeme i zaštititi raznolikost usjeva od pretjerane regulacije i patenata! Zato što je genetska raznolikost naše osiguranje protiv izazova sutrašnjice“, rezimira Magdalena Prieler."

 

Ostale vijesti iz teme

12 Lip 2024

Na poziv grada Velika Gorica, u subotu 8.6.2024., sudjelovali smo na VG festu kroz održavanje radionice u eko kutku.

Pročitaj više >
10 Lip 2024

U subotu 25.5.2024. proslavili smo velikih 25 godina Recikliranog imanja, uz bogat cjelodnevni i večernji program.

Pročitaj više >
04 Lip 2024

29.5.2024. održali smo radionicu u mjesnom odboru Brestje u Sesvetama.

Pročitaj više >
Više novosti