Edukacija za održivi razvoj

Ljeto za učenje – ZMAG održao seriju radionica o održivom življenju u Šibeniku

10.07.2020.

Vrtekice su posjetile Šibenik gdje su održale niz radionica o održivom življenju, nakon čega su istražile Memorijalni centar Fausta Vrančića na Prviću i Restauratorski odjel u Šibeniku.

Grad Šibenik kao partner u EU projektu C – Change aktivno se uključio u borbu s klimatskim promjenama kroz različita događanja čiji je cilj informiranje i podizanje svijesti građana o onečišćenju i klimatskim promjenama. Među njima je i niz radionica o održivom življenju koji je održan od 29. lipnja do 2. srpnja 2020. u organizaciji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, pod vodstvom Sendy Osmičević i Ivane Turković iz ZMAG-a.

Na radionicama izrade prirodne kozmetike sudionici su naučili osnove kućne izrade prirodne kozmetike za čišćenje i njegu kože lica i tijela, dok ih je radionica kompostiranja u stanu upoznala s učincima zbrinjavanja vlastitog biootpada čime direktno sudjeluju u rasterećivanju sustava gospodarenja otpadom te smanjuju ukupnu količinu biomase na odlagalištima i emisiju stakleničkih plinova koji nastaju na deponijima i prilikom transporta kamionima.

Nakon reda edukacije uslijedio je red istraživanja. Vrtekice su se uputile na otok Prvić, u Memorijalni centar Fausta Vrančića gdje su doznale niz zanimljivosti o njegovom životu, obitelji i izumima poput prvog funkcionalnog padobrana, a vidjele su i makete njegovih mostova i mlinova. Također, posjetile su i Restauratorski odjel u Šibeniku gdje su razgovarale o upotrebljavanju sirovina prirodnog podrijetla pri restauraciji.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

U okviru projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost i radionice Jačanje kompetencija djece i mladih za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, učenici OŠ Kumičić osmislili su pet projekata za zajednicu.

Pročitaj više >

Drugi vodič Lov na samoniklo bilje iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremila je ZMAG-ova vrtekica Sendy Osmičević.

Pročitaj više >

Zašto je obrazovanje o održivom razvoju od presudne važnosti i koje korake projekt EdUTOPIJA 21 čini prema održivoj budućnosti pitali smo tri učiteljice.

Pročitaj više >
Više novosti