Agroekologija

Kreće nova sezona Društvene banke sjemena – pridružite nam se

15.02.2021.

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Društvena banka sjemena ZMAG-ov je projekt čiji je glavni cilj doprinijeti očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena, ali i obnovi onih "izgubljenih" za buduće generacije. Osmišljena je na način da bude u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, kao neformalna i lokalno upravljana institucija.

Glavne aktivnosti Društvene banke sjemena usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte. Također, projekt veliku pažnju pridaje educiranju, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane.

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist ili entuzijast, i vi možete postati član DBS-a i ostvariti razne pogodnosti, među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici o sijanju i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a. Do godišnjeg članstva dijele vas samo tri koraka – kako postati član doznajte OVDJE

U odnosu na prošlu godinu, Društvena banka sjemena u 2021. godini ima skoro četiri puta veću ponudu sjemena koja, zahvaljujući aktivnim članovima DBS-a, sada broji čak 48 vrsta! Najvažnija zadaća aktivnih članova DBS-a je da regeneriraju svoje tradicijske sorte ili dobiveno sjeme iz DBS-a i vrate dogovorenu količinu DBS-u. To su sjemenari s kojima ZMAG godinama surađuje i u koje ima potpuno povjerenje, utemeljeno njihovim radom: OPG Ivan Juratek, Robin Zoja, Naše Sjeme (fondacija Fabrika Radosti), Petra Turčić i Kruno Vuljar, Udruga permakultura Dalmacija & Održivo d.o.o., Andreja Čoh, Javna ustanova NP Brijuni, Udruga proizvođača češnjaka „Šarac“, Zorka Turković.

U novoj sezoni, članovi koji obnavljaju članarinu moći će izabrati 5 paketića sjemena, odnosno 3 paketića sjemena povrća te dodatna 2 paketića sjemena cvijeća, dok će novi članovi moći odabrati ukupno 3 paketića sjemena. Također, svi članovi moći će sudjelovati u besplatnim edukacijama, ostvariti pravo na besplatne publikacije – Priručnik za sjetvu i Katalog sjemenara te na dva biltena namijenjena isklučivo članovima, ali i ostvariti 15% popusta na ZMAG-ove radionice i konferencije.

Ako tražite zanimljivi, održivi i koristan poklon za dragu osobu koja obožava provoditi vrijeme u vrtu ili sanja postati vrtlarom, članarinu lako možete i pokloniti – sve što trebate je javiti nam se na e-mail dbs.zmag@gmail.com.

Kao članovi Društvene banke sjemena, pomažete nam u očuvanju bioraznolikosti, baštine, nasljeđa i rezerve gena za budućnost. Bez obzira odlučite li biti naš vrtlar ili simpatizer, hvala Vam na podršci!

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Nives Sertić

Ostale vijesti iz teme

11 Svi 2022

Sudjelovali smo na okruglom stolu kojeg su, u sklopu projekta "Budućnost je ekološka", organizirale udruge Biovrt - u skladu s prirodom i Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača.

Pročitaj više >
03 Svi 2022

Na poziv Komunalnog društva 1. Maj Labin, uputili smo se u Istru održati radionicu o eko vrtlarenju.

Pročitaj više >
25 Tra 2022

U ZMAG-u ciklus hrane počinje i završava sa sjemenom iz našeg vrta, no sakupljanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja iz prirode neizostavan je dio naših aktivnosti.

Pročitaj više >
Više novosti