Edukacije za održivo življenje

Uvedimo djecu u svijet kreativnog recikliranja – evo kako (lako) vaše dijete može pretvoriti nešto staro u nešto novo

13.05.2021.

Deveti vodič DYI: Kreativno recikliranje plastičnih vrećica iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremila je Mateja Medić iz ZMAG-a.

Za nove generacije koje imaju priliku graditi bolji svijet, ZMAG je pripremio seriju edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju, koja u formi kratkih i zabavnih vodiča najmlađe upoznaje s konceptom održivosti te im približava pojmove društvenog, ekološkog i ekonomskog područja održivog razvoja.

Djeca su ključna u izgradnji boljeg svijeta, odgovornijeg, pravednijeg i održivijeg društva za sadašnje i buduće generacije. Naš zadatak je usaditi im održive navike. Usmjeriti ih da budu odgovorniji prema sebi, jedni prema drugima i prema okolišu. Pružiti im znanja i vještine koje će im pomoći u nošenju s ključnim izazovima. Naučiti ih da razumiju stvarnost oko sebe i preuzimaju odgovornost za rješavanje problema u društvu u kojem žive. Potaknuti ih da pokreću pozitivne promjene. Pripremiti ih da postanu lideri održive budućnosti…

Krenite već danas s našim super vodičima i malim svakodnevnim (održivim) praksama! 

DYI: Kreativno recikliranje plastičnih vrećica

Što znači recikliranje i upcycling?

Pojmovi recikliranje i upcycling zvuče slično i često nam mogu biti zbunjujući. Iako oboje imaju za cilj poboljšati održivost i pomoći okolišu, čineći da što manje otpada završi u okolišu i na odlagalištima, imaju dva sasvim različita značenja.

Upcycle znači ponovno upotrijebiti odnosno izraditi nove predmete od starih, rabljenih stvari ili otpadnog materijala. Ponekad se naziva i kreativno recikliranje. Dakle, u osnovi uzimate stari predmet i dajete mu nevjerojatan novi život. Primjerice, plastična boca može se pretvoriti u razne stvari – lonac za biljke, kantu za zalijevanje Ili hranilicu za ptice.

Jedina ograničenja za upcycling su vaša mašta i vaše vještine, ali ne brinite, nije teško kreativno reciklirati! Zahtjeva samo malo kreativnosti i može biti izvrsna zabava stvarajući nešto novo od nečega starog, a na internetu ima puno inspiracija i ideja. Pri upcyclingu se zadržava izvorni oblik i možemo prepoznati predmet, možemo vidjeti što je bilo, ali i što je postalo. Dakle, upcycling nema nikakve veze s industrijskim postupkom recikliranja. Umjesto toga, upcycling poboljšava predmet koji bi inače bio otpad kako bi ponovno bio koristan.

Recikliranje je industrijski postupak pri kojem se predmeti razgrađuju i pretvaraju u nove materijale, a zatim se od tih materijala ponovno izrađuje novi proizvod (poput limenke za piće, plastičnih boca i sl.). Jednom kada predmet više ne može imati nikakvu svrhu, tada ga je ekološki prihvatljivije reciklirati, nego ga poslati na odlagalište.

Zašto je važno recikliranje i upcycling? 

Na svijetu živi oko 8 milijardi ljudi, a svi zajedno proizvodimo puno smeća koje puni odlagališta i šteti okolišu. Stanovništvo raste iz godine u godinu, što znači da moramo proizvoditi sve više svega, što zauzvrat stvara sve više otpada. Toliko smo se navikli da se stvari masovno proizvode i izrađuju da kupujemo stvari onoliko brzo koliko ih bacamo. Nažalost, mnoge kvalitetne stvari i dalje završavaju na odlagalištima otpada. Bez obzira radi li se o savršeno upotrebljivom namještaju, elektronici ili odjeći, žalosno je vidjeti dragocjene materijale i resurse koji propadaju.

Dakle, umjesto da odlagališta koja su vrlo štetna za okoliš punimo s više otpada, možemo pronaći novu svrhu starim stvarima jer time smanjujemo količinu onoga što odlazi na odlagališta te ne koristimo sirovine iz prirodnih resursa potrebne u proizvodnji novih stvari.

Kako kreativno reciklirati u svom domu?

Plastične vrećice se postupkom taljenja pretvaraju u kompaktan, čvrst i vodootporan materijal koji se može koristiti za izradu brojnih uporabnih predmeta, kao što su: pernice, kozmetičke torbice, torbice za mobitel, podmetači za jelo, torbe za kupovinu pa čak i kabanice.

Popis potrepština:

 • najmanje 2 šuškave plastične vrećice
 • masni papir (za pečenje ili paus papir)
 • škare
 • glačalo
 • podloga za glačanje ili daska za glačanje
 • drveni trokut ili ravnalo / šivaća mašina

NAPOMENA: Važno je raditi kraj otvorenog prozora ili najbolje vani kako se ne bi udisale pare koje mogu biti otrovne, ovisno o vrsti materijala.  

Koraci:

 1. postavite podlogu za glačanje i na nju stavite 1 list masnog papira
 2. izrežite ručke i dno plastične vrećice
 3. preklopite dvoslojnu vrećicu 3 puta – dok ne dobijete pravokutnik od 8 slojeva 
 4. stavite drugi list masnog papira na složeni pravokutnik 
 5. uključite peglu na srednju temperaturu 
 6. peglajte "složenac" dok se slojevi vrećice ne spoje
 7. napravite još jedan isti takav komad
 8. iskrojite svoj zamišljeni proizvod škarama 
 9. složite izrezani materijal u oblik koji želite spojiti (pernica, torbica...) i ponovno ga postavite između masnog papira
 10. postavite drveno ravnalo ili trokut na 0,5 cm od rubova koje spajate i prođite peglom tih 0,5 cm kako bi se spojili rubovi vašeg proizvoda

I to je to! Vaše dijete sada može kreativno reciklirati i pretvoriti nešto staro u nešto novo! Naš sljedeći vodič stiže uskoro!

Kratki vodiči o održivosti za djecu rezultat su niza predavanja i radionica namijenjenih osnovnoškolcima, koje su prošle godine održane u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, a koje obrađuju teme održivog razvoja kao što su zdrava prehrana, održiva potrošnja, otpad i plastika, ljudska prava, demokratsko građanstvo te modeli proizvodnje i potrošnje koje štite ljude i planet.

ZMAG-ov projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

U sklopu projekta "Kozmos" OŠ Dalj, otišli smo na krajnji istok Hrvatske održati predavanje o izazovima održivog razvoja za djelatnike škole.

Pročitaj više >

U ponedjeljak, 27.11. 2023. održali smo posljednju ovogodišnju edukaciju za mlade o povezanosti hrane i klime koja se provodi u sklopu projekta Naša dobra hrana. 

Pročitaj više >

8.11.2003. smo gostovali u Gimnaziji Karlovac na predmetu Politička geografija kojeg vodi naša dugogodišnja suradnica, profesorica Margareta Kulaš.

Pročitaj više >
Više novosti