Održan sastanak tematske mreže Jedro u Šibeniku

23.12.2021.

23. i 24. studenog u Šibeniku, održan je dvodnevni sastanak tematske mreže Jedro, u kojoj ZMAG sudjeluje kao jedan od partnera.

Zajedno s 10 partnera tematske mreže JEDRO i vanjskim pridruženim članovima raspravljali smo o unapređenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (voda, energetika i otpad) kao doprinos rješavanju ekološke krize i klimatskih promjena.

Analizirali smo podatke o gospodarenju otpadom koje je naš istraživački tim, koji uključuje sve partnere, marljivo prikupljao za sve jedinice lokalne samouprave u RH. Detaljnije smo analizirali i gospodarenje otpadom u Prelogu i općinama gornjeg Međimurja koje su, i uz pomoć Zelene akcije, u gospodarenju otpadom cijelo jedno desetljeće ispred ostatka Hrvatske.

Raspravljali smo i o najnovijim koracima u, sada već frustrirajuće dugoj, reformi vodnog sektora. Nažalost, i najnovija odluka o povećanju broja uslužnih područja, kao dio reforme vodnog sektora, potvrđuje sumnje u planiranu reformu koju smo iznijeli još 2014. godine, u analizi koja je objavljena u publikaciji Naša voda.

Konačno, raspravljali smo i o ograničenjima koja obeshrabruju građane da u značajnoj mjeri sudjeluju u energetskoj tranziciji kroz proizvodnju električne energije iz malih solarnih sustava.

Iz Šibenika se vraćamo s novom energijom i namjerom da, na temelju istraživanja i prikupljenih dokaza, ponudimo odgovore na navedene izazove te pozivamo i druge organizacije i pojedince da nam se pridruže u ovom napornom, ali vrlo inspirativnom radu.

--

Projekt JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad

Tekst je  objavljen u okviru projekta "JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad" koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023.


Ostale vijesti iz teme

21 Svi 2024

7 i 8. svibnja 2024. otputovali smo na jug do naših starih partnera iz LAG More 249. Ovaj put je mjesto edukativnih aktivnosti bio Pirovac i tamošnja osnovna škola.

Pročitaj više >
20 Svi 2024

Nakon uspješne prošlogodišnje radionice, ove smo godine održali trodnevnu radionicu u šumi pored Recikliranog imanja.

Pročitaj više >
20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
Više novosti