Dobra Ekonomija

I mi možemo u našim gradovima imati zelenu, inovativnu i društveno odgovornu javnu nabavu

22.04.2019.

Da, moguće je ostvariti lokalni održivi razvoj koji uzima u obzir društvenu, okolišnu i ekonomsku dobrobit zajednice.

Je li moguća promjena kulture javne nabave u Hrvatskoj? Možemo li i u našim gradovima imati društveno odgovornu, inovativnu i zelenu javnu nabavu? Zašto je takva javna nabava važna za lokalni održivi razvoj? Ovo su neka od pitanja o kojima se razgovaralo na stručnom skupu pod nazivom Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima, razmjena francuskih i hrvatskih iskustava, koji se održao, u organizaciji Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Udruge gradova i ZMAG-a, 6. travnja 2019. u Kući Europe u Zagrebu.

Kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka te kroz razmjenu dobrih praksi lokalnih zajednica predstavljene su prednosti koje donosi održiva javna nabava pritom govoreći o zelenoj, inovativnoj i društveno odgovornoj javnoj nabavi. Javna nabava predstavlja oko 14% BDP-a Europske unije, odnosno oko 1,8 milijardi eura godišnje. To ju čini važnom ekonomskom polugom koja može poduprijeti ekološku i socijalnu tranziciju te poboljšati učinkovitost javne potrošnje. To je, također, i način vrednovanja poduzeća koja se dobrovoljno angažiraju na planu okoliša i na socijalnom planu. Ipak, unatoč reformi širokih razmjera na europskoj razini 2014. godine, održiva javna nabava je alat koji se još uvijek nedovoljno iskorištava u mnogim zemljama Europske unije, pa tako i u Francuskoj i Hrvatskoj. Iskustvo pokazuje da korištenje ovog alata uvelike ovisi o političkom angažmanu, kako vlade tako i predstavnika lokalnih vlasti, a ovaj stručni skup imao je za cilj upravo senzibilizirati predstavnike lokalnih vlasti o prednostima koje donosi održiva javna nabava, bilo da se radi o zelenoj, inovativnoj ili društveno odgovornoj javnoj nabavi.

Na stručnom skupu predstavili su se francuski primjer školskog restorana koji uspio osigurati 100% ekološku i lokalnu hranu za svoje učenike te hrvatski primjeri iz Ludbrega (osnivanje Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj, primjera zadrugarstva kao potpore lokalnom razvoju) i Koprivnice (sudjelovanje Grada Koprivnice u programu URBACT kojim se uspjelo promijeniti obrasce ponašanja i kulture javne nabave, više na korist lokalnog gospodarstva) koji su pokazali da je i u Hrvatskoj moguć lokalni održivi razvoj koji uzima u obzir društvenu, okolišnu i ekonomsku dobrobit zajednice.

Što je to održiva, društveno odgovorna i zelena javna nabava?

Održiva javna nabava uzima u obzir neke od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, odnosno prednost daje jednakovrijednoj ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj održivosti.

Društveno odgovorna javna nabava procijenjuje dobavljača proizvoda i usluga vezano za politiku zapošljavanja osoba s invaliditetom ili osoba u nepovoljnom položaju i osiguranje dostojanstvenih uvjeta rada.

Zelena javna nabava odnosi se na kupovinu “zelenih“ proizvoda i usluga koje manje onečišćuju okoliš i manje utječu na stvaranje stakleničkih plinova i CO2, potiču održivu potrošnju resursa i energije te kroz životni vijek imaju manji štetan učinak na okoliš od proizvoda i usluga koje se nabavljaju klasičnom javnom nabavom.

Događaj je sufinanciran sredstvima programa Europske teritorijalne suradnje – URBACT III i Europskog fonda za regionalni razvoj te se održava u okviru inicijative European Social Economy Regions (#ESER2019).

 

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti