Agroekologija

Food Wave trening se nastavlja – održana predavanja za studente Agronomskog fakulteta

06.12.2021.

U sklopu drugog ciklusa Food Wave treninga za mlade, studenti Agronomskog fakulteta posjetili su Reciklirano imanje i sudjelovali u predavanjima o izazovima u području hrane, povezanosti ekološkog otiska i hrane te zdravoj i održivoj prehrani.

ZMAG je 26. studenoga 2021. na Recikliranom imanju ugostio studente Agronomskog fakulteta i delegaciju Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba iz Odjela za pripremu i provedbu mjera politike urbane prehrane.

Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb, u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama.

Dražen Šimleša iz ZMAG-a, koji je ujedno i koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju – RIPESS EU, održao je predavanje o najvažnijim izazovima u području hrane u sklopu kojeg je prezentirao negativan utjecaj proizvodnje hrane na globalno zagrijavanje, klimatske promjene i kvalitetu života, predstavljajući istovremeno i uzrok problema i važan dio rješenja. Na predavanju o povezanosti ekološkog otiska i hrane, polaznici treninga imali su prilike čuti što je to ekološki otisak, kako se računa i kako kroz djelovanje na inidvidualnoj i kolektivnoj razini te kroz javne politike možemo utjecati na njegovo smanjenje.

Na predavanju Mateje Medić pod nazivom Zdravi ljudi = zdrava planeta moglo se čuti više o tome što je to zdrava i održiva prehrana, na koji način je hrana koju biramo  povezana sa zdravljem društva, okoliša i ekonomije  te što svatko od nas može učiniti za vlastito zdravlje, a time i zdravlje planete. Nakon teoretskog upoznavanja sa temom, sudionici su učili kako je jednostavno vlastitim rukama, od lokalnih namirnica, mogu napraviti zdrave i nutritivno bogate alternative industrijskim proizvodima – ovaj put na meniju bio je domaći namaz od lješnjaka i viškog rogača.

U sklopu treninga predstavljen i Erasmus+ projekt EmploySSE kroz koji ZMAG sa partnerima radi na uključivanju tema, vrijednosti i metodologije iz društvene i solidarne ekonomije u kurikulume strukovnog obrazovanja.

Zadovljstvo nam je razvijati i graditi dugoročnu suradnju s Agronomskim fakultetom i nadamo se da će ovakve edukacije osnažiti motivirane mlade studente da budu katalizator promjene u svojim lokalnim zajednicama i na budućim radnim pozicijama. Veselimo se novim prilikama da s obrazovnim i gradskim institucijama surađujemo na zajedničkom cilju kreiranja održivije i zdravije budućnosti.


Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti