Dobra Ekonomija

Ekonomija za opće dobro – ECG: održana prva konferencija za klijente

24.12.2021.

Zadruga za etično financiranje i ZMAG organizirali su prvu konferenciju za klijente, uz prateće predavanje pod nazivom Ekonomija za opće dobro – ECG.

U interaktivnoj prezentaciji, koju su 9. prosinca 2021. u Zagrebu održali Ivan Vrban, glavni konzultant lokalne mreže ECG konzultanata, Goran Jeras, upravitelj ZEF-a i Ivanka Zadro, neovisna ECG konzultantica, klijentima je predstavljen ekonomski model za budućnost – Ekonomija za opće dobro, te projekt eECONOMIJA u sklopu kojeg Zadruga za etično financiranje, u suradnji sa ZMAG-om, na hrvatsko tržište uvodi uslugu mjerenja i praćenja društvenog i okolišnog utjecaja poduzeća prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG). Riječ je o ekonomskom modelu kojem je primarni cilj stvaranje općeg dobra. Sama metodologija koristi se kao sveobuhvatan okvir za procjenu doprinosa poduzeća općem dobru, odnosno njenog utjecaja na društvo i okoliš i transformiranje poslovanja u održivo i društveno odgovorno poslovanje. Ovaj alat za sustavno kvantificiranje održivosti poslovanja poduzeća prikazuje u kojoj se mjeri ono vodi vrijednostima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i društvene pravde, održivosti okoliša, transparentnosti i suodlučivanja.

U svom izlaganju, Ivan Vrban upoznao je klijente sa širim kontekstom važnosti mjerenja doprinosa općem dobru te obvezama nefinancijskog izvještavanja. Također je predstavio koristi mjerenja doprinosa općem dobru putem ECG metodologije, cjelokupni proces izrade ECG izvještaja i evaluacije te očekivani publicitet i pogodnosti.

Metodologija Economy for Common Good (ECG) je izvrsna sveobuhvatna platforma za dijagnosticiranje, praćenje i usmjeravanje djelovanja vlastitog poduzeća, lokalne samouprave i edukacijske institucije kako bi ono postalo „future-proof“. Održivost je pojam koji je danas u širokoj primjeni, ali evidentno je da mnogi ne razumiju u potpunosti što znači biti održiv. Vaša organizacija je ili održiva ili polako umire. ECG metodologija je upravo taj alat kojim ste u mogućnosti napraviti dubinsku analizu djelovanja vaše organizacije i kvantificirati njen utjecaj na društvo i okoliš kroz kontinuirano poboljšanje poslovanja ECG smjernicama kako bi ona postala i ostala održivo konkurentna i atraktivna na tržištu rada. – Ivan Vrban

ECG konzultantica Ivanka Zadro prikazala je strukturu izvještaja za opće dobro, prenoseći iskustvo izrade izvještaja na primjeru vlastite tvrtke. Istaknula je korisnost metodologije jer jasno opisuje razine zrelosti u razvoju tvrtke prema većoj društvenoj odgovornosti, i to za svaku od 20 tema koje metodologija propitkuje.

Odgovarajući na pitanja koja propituju odnos tvrtke prema dobavljačima, vlasnicima, investitorima, kupcima, zaposlenicima, društvenoj zajednici i očuvanju okoliša, spoznaju se mogućnosti i prilike za daljnja poboljšanja tog odnosa, u duhu vrijednosti koje ECG metodologija zastupa, a to su ljudsko dostojanstvo, solidarnost i društvena pravda, ekološka održivost te transparentnost i odlučivanje. – Ivanka Zadro

Uz Ivanku Zadro koja je predstavila ECG izvještaj vlastitog poduzeća, Upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras približio je značaj izvještavanja za opće dobro s radom etičnih banaka i mogućnostima financiranja putem impact investitora.

Ključni ciljevi projekta eECONOMIJA su osposobljavanje stručnjaka zapokretanje usluge mjerenja i praćenja društvenog i okolišnog utjecaja poduzeća i izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) te stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu. Kroz projekt se ojačavaju kapaciteti zaposlenika Zadruge i ZMAG-a, ali i drugih korisnika za usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja te se provodi kampanja podizanja svijesti o mjerenju društvenog utjecaja s ciljem da se značajno poveća broj društvenih i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj. Mjerenje društvenog utjecaja istovremeno ne samo da jača kapacitete poduzetnika, već pozitivno utječe i na uklanjanje drugih barijera poput otežanog pristupa financiranju i nedostatka vidljivosti i prepoznatljivosti društvenih poduzetnika u javnosti.

Projekt je sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti