Društvena banka sjemena predstavljena u Osijeku

27.02.2019.

Uz sudjelovanje na razmjeni sjemena i radionici izrade terarija ZMAG je u Osijeku predstavio Društvenu banku sjemena.

Festival bioraznolikosti, koji je održan 23. veljače u Osijeku u organizaciji Udruge Ospera, okupio je brojne vrtlare, proizvođače, udruge i sve zainteresirane za pokret očuvanja sjemena i starih sorti, među ostalima i ZMAG. Tom prilikom ZMAG je predstavio svoj novi projekt Društvena banka sjemena, podržao radionicu izrade terarija pod vodstvom Udruge PLANTaža i sudjelovao u razmjeni autohtonih sorti sjemena i vrtlarskih iskustava.

Glavni fokus ZMAG-ovog sudjelovanja bio je na predstavljanju projekta Društvena banka sjemena, njegovog koncepta, ciljeva i aktivosti. Naglasak se stavio na važnost uspostavljanja takvog organiziranog sustava očuvanja i proizvodnje sjemena te se pojasnila potreba za lokalno upravljanom, kontroliranom, neformalnom institucijom čiji je cilj očuvanje, revitalizacija, jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenskog sustava s naglaskom na lokalne tradicijske sorte. Posebno je istaknut i karakter Društvene banke sjemena koja bi bila potpuno u vlasništvu svojih članova i otvorena za javnost, za proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače te su predstavljene glavne aktivnosti projekta usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama te educiranje, podizanje svijesti, dijeljenje znanja o važnosti očuvanja lokalnih i tradicijskih sorti i obnavljanje izgubljenih sorti.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

Matko Šišak iz ZMAG-a kandidiran je za nagradu GREENLIDER koja se dodjeljuje osobama koje svojim javnim djelovanjem potiču principe održivog i zelenog načina života. 

Pročitaj više >

Posjetili smo slovensko permakulturno imanje Zavod Veles i dogovorili suradnju na temu permakulture i prirodnog graditeljstva.

Pročitaj više >
16 Ruj 2021

U sklopu redovnih aktivnosti Društvene banke sjemena održana je vrtlarska radionica za članove DBS-a i nekoliko vjernih pratitelja.

Pročitaj više >
Više novosti