Društvena banka sjemena predstavljena u Osijeku

27.02.2019.

Uz sudjelovanje na razmjeni sjemena i radionici izrade terarija ZMAG je u Osijeku predstavio Društvenu banku sjemena.

Festival bioraznolikosti, koji je održan 23. veljače u Osijeku u organizaciji Udruge Ospera, okupio je brojne vrtlare, proizvođače, udruge i sve zainteresirane za pokret očuvanja sjemena i starih sorti, među ostalima i ZMAG. Tom prilikom ZMAG je predstavio svoj novi projekt Društvena banka sjemena, podržao radionicu izrade terarija pod vodstvom Udruge PLANTaža i sudjelovao u razmjeni autohtonih sorti sjemena i vrtlarskih iskustava.

Glavni fokus ZMAG-ovog sudjelovanja bio je na predstavljanju projekta Društvena banka sjemena, njegovog koncepta, ciljeva i aktivosti. Naglasak se stavio na važnost uspostavljanja takvog organiziranog sustava očuvanja i proizvodnje sjemena te se pojasnila potreba za lokalno upravljanom, kontroliranom, neformalnom institucijom čiji je cilj očuvanje, revitalizacija, jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenskog sustava s naglaskom na lokalne tradicijske sorte. Posebno je istaknut i karakter Društvene banke sjemena koja bi bila potpuno u vlasništvu svojih članova i otvorena za javnost, za proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače te su predstavljene glavne aktivnosti projekta usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama te educiranje, podizanje svijesti, dijeljenje znanja o važnosti očuvanja lokalnih i tradicijskih sorti i obnavljanje izgubljenih sorti.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

ZMAG je u srpnju održao dvije kreativne radionice u sklopu ljetnog programa Ljeto kod Tesle Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Pročitaj više >
02 Kol 2021

Održan i drugi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
Više novosti