Drugi izlet članova Društvene banke sjemena ZMAG

21.11.2023.

U subotu 18.11.2023. otputovali smo u Lemeš blizu Križevaca na drugi izlet članova Društvene banke sjemena.

Da smo željni produktivnih druženja i pomaganja jedni drugima, pokazuju i članice koje su potegnule čak iz Istre, Gorskog Kotara i Splita! Ovaj smo put posjetili imanje naše aktivne članice Marcele Velfl.

Marcela nas je provela u edukativnu turu po obiteljskom imanju na kojem raste velik broj voćki, povrtnih kultura i začina, a dobar primjer iskoristivosti prostora su biljne zadruge gdje se rajčice i grah penju po jabukama.
Nadalje, Marcela nas je uvela i u svoj novi eksperimentalni vrt "Krugovi" koji njeguje uz landrace pristup. Ova metoda potiče promiskutetnost kultura, odnosno miješanje unutar vrta kako bi se dobio jači genetski materijal. Pravi rezultati će se tek pokazati kroz koju godinu, no već nam je pokazala i poklonila mješavinu blitve čije biljke prezimljuju čak na -10 stupnjeva celzijusa.
 
Nakon ture je uslijedila akcija pripreme vrta za zimu pa smo prorahlili dio gredica i dobro ih pomalčirali te smo pokupili svo preostalo plodovito povrće koje bi mraz uništio.
 
Cijeli je dan bio popraćen finim delicijama i ukusnim napicima, a kada je pao mrak, okrunili smo ga razmjenom sjemena i čašicom razgovora i savjeta.
 
Izleti za članove pokrenuti su kao nova aktivnost u sklopu projekta Društvena banka sjemena s ciljem davanja direktne podrške, ali i umrežavanja članova DBS-a. Ovaj tip izleta podrazumijeva razmjenu iskustva, stjecanje novih znanja i vještina kroz aktivnosti kojima si članovi međusobno pomažu oko različitih poslova vezanih uz njihov vrt i održavanje imanja. Kroz ovakva druženja osiguravamo živi kontakt između članova, jačamo timski duh, pomažemo si i bolje se upoznajemo.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
13 Svi 2024

U travnju je završio još jedan ZMAG-ov rezidencijalni tečaj permakulturnog dizajniranja koji se održao od 15.3. do 21.4.2024. na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti