Agroekologija

Ovako nam je grah (is)pao! na treningu za aktivne članove Društvene banke sjemena

25.10.2020.

ZMAG-ove Vrtekice Sendy Osmičević i Marija Zrnić održale su dvodnevni trening za aktivne članove Društvene banke sjemena pod nazivom Tako nam je grah (is)pao! 3. i 4. listopada 2020. na Recikliranom imanju, a o tome kako je bilo piše Marija Zrnić.

❝Trening Tako nam je grah (is)pao! je osmišljen u sklopu projekta Community Seed Bank Academy kojeg vode austrijska udruga Arche Noah u suradnji sa švicarskom organizacijom ProSpecieRara i talijanskom udrugom Rete Semi Rurali. Projekt adresira globalne i europske probleme gubitka poljoprivredne raznolikosti i nedovoljne dostupnosti sjemena prilagođenog lokalnim uvjetima tako što pruža platformu za umrežavanje, razmjenu znanja i resursa te izgradnju kapaciteta sjemenarskim inicijativama u Europskoj uniji, pružajući im za to potrebne resurse i alate. 

Održani trening bio je nastavak naše priče o grahu koju smo započele u sklopu projekta Balkan Beets te treninga kojeg smo i same prošle u Schilternu u udruzi Arche Noah prošle godine. Naš cilj bio je prenijeti sve što smo naučile tamo te vlastito znanje i iskustvo koje smo prikupile višegodišnjim vrtlarenjem.

Trening je u dva dana okupio 20 sudionika iz svih dijelova Hrvatske; od Čakovca, Zagreba i okolice, preko Istre, Šibenika i Splita do Dubrovnika. Prvi dan bio je posvećen upoznavanju, kako međusobnom, tako i prepoznavanju najpoznatijih tradicijskih sorti graha s ovih prostora. Izlaganje o njima vodila je gospođa Slavica Šegović, iskusna poljoprivrednica i predsjednica biodinamičke udruge Duga, kroz čije su ruke i polja prošle i održane stotine različitih grahorica, a koja je s okupljenima podijelila svoja iskustva i priče vezane za pojedine sorte graha. Poučni dio dana zaključile smo izlaganjem o klijališnim testovima te tome kako ocijeniti klijance i izračunati klijavost sjemena. Dan je priveden kraju sastankom aktivnih članova Društvene banke sjemena na kojemu smo razgovarali o novostima i pravili nove dogovore za predstojeće razdoblje. Posebno nas veseli što će naša ponuda sjemena upravo zbog aktivnih članova biti veća sljedeće godine te što ćemo moći povezati ljude iz svih dijelova Hrvatske sa sjemenarima u njihovoj blizini. 

Drugi dan je bio usredotočen na grah kao poljoprivrednu kulturu – kako prepoznati znakove nepovoljnih pojava na biljkama i sjemenu te kako ojačati biljke kako bismo ih zaštitili od mogućih problema na prirodan način. Sudionicima smo pokazale tradicijski način čišćenja sjemena praktičnom demonstracijom na kojoj su nam pomogli pripremiti ovogodišnje sjeme za skladištenje. Dan je zaključen razgovorom o evaluaciji graha pomoću morfoloških deskriptora koji su osobito korisni za pobliže opisivanje i ponovno upoznavanje sa starim, gotovo pa zaboravljenim sortama. 

Sudeći prema povratnim informacijama sudionika, ovaj trening je bio uspješan, kako s obzirom na preneseno znanje, razgovore i razmijenjena iskustva, tako i na mrežu poznanstava i suradnje koje su dogovorene tijekom treninga. Raduje nas biti platforma za umrežavanje osoba i udruga koje su zainteresirane za očuvanje naše poljoprivredne bioraznolikosti te se veselimo daljnjem širenju znanja o tome, budućim susretima i razvoju naše i vaše Društvene banke sjemena.❞ – Marija Zrnić

Fotografije: Niko Goga, Antonia Banović

ZMAG-ovo sudjelovanje ostvareno je uz potporu Community Seed Banks Academy. Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

04 Pro 2020

U suradnji ZMAG-a i Galerije Miroslav Kraljević talijanska umjetnica Egle Oddo, kao nastavak izložbe Pet kratkih priča, izvela je seriju javnih performansa i održala panel na temu sjemena i biološke raznolikosti.

Pročitaj više >
27 Stu 2020

Konferenciju možete pratiti uživo ove subote od 10 do 13 sati putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

Pročitaj više >
24 Stu 2020

Vizije i instrumenti održivog razvoja na lokalnoj razini naziv je online seminara za vijećnike i vijećnice te članove savjeta mladih koji se održao 7. studenog 2020., a na kojem je kao jedan od voditelja grupa i predavača sudjelovao i Dražen Šimleša iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
Više novosti