Agroekologija

Bili smo u voćnjaku s pričom – obišli smo stare hrvatske voćke

14.04.2021.

Vrtekice su uživale u posjeti rasadniku starih hrvatskih voćki u blizini Koprivnice.

ZMAG je posjetio rasadnik Stare hrvatske voćke u Cvetkovcu, malom mjestu u općini Rasinja blizu Koprivnice, o kojem, sa svojim neizmjernim znanjem i uz pomoć vrijedne supruge Zdenke, brine vlasnik Pavao Kovačić – Palči. U rasadniku se nalazi više od 2000 sorti voćki koje nastoje sačuvati – skupljaju i zaboravu otimaju stare hrvatske sorte jabuka (800), krušaka (300), višanja (60), trešanja (90), marelica (250), breskvi (8), šljiva (159), dunja (6), oskoruša, mušmula (3), duda (4) te voćnih noviteta (49) koji su nastali diljem svijeta, križanjem poznatih vrsta. Domaćini su posebno ponosni na jedno stablo koje rodi čak 120 sorti jabuka i 20 sorti krušaka (da, sve na jednom stablu!), a cilj im je ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Na kraju ugodnog razgovora i ture po raskošnom rasadniku, došlo je vrijeme za razmjenu! Vrtekice su bračnom paru Kovačić poklonile sjeme cvijeća iz Društvene banke sjemena, a sa sobom kući ponijele prirodan parfem od brezine kore i prefine sokove od jabuke koje su ih navele na misao kako bi možda mogle još koju voćku „utrpati“ u ZMAG-ov voćnjak.

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2022

Pozivamo vas na besplatne Food Wave aktivnosti koje će se održati u subotu 21.05.2022. od 11 - 15 sati na Bundeku, u sklopu manifestacije Floraart.

Pročitaj više >
11 Svi 2022

Sudjelovali smo na okruglom stolu kojeg su, u sklopu projekta "Budućnost je ekološka", organizirale udruge Biovrt - u skladu s prirodom i Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača.

Pročitaj više >
03 Svi 2022

Na poziv Komunalnog društva 1. Maj Labin, uputili smo se u Istru održati radionicu o eko vrtlarenju.

Pročitaj više >
Više novosti