Akcija za obitelj Deverić iz Dubranca koja je u potresu ostala bez adekvatnog doma

12.01.2021.

Prenosimo pismo obitelji Deverić čija je kuća u Dubrancu (Vukomeričke gorice) također oštećena u snažnom potresu koji je pogodio i područje Velike Gorice. 

Statičari su obavili inicijalni pregled kuće u kojoj je živjela obitelj Deverić i ustanovili da je statika poremećena te da je kuća nesigurna za život. Tlo se i dalje cijelo vrijeme trese i sa svakim novim jačim potresom kuća je sve nesigurnija. Mama Nina i 9-godišnji sin trenutno spavaju kod obitelji, a suprug boravi u blizini kuće u staroj kamp kućici s kućnim ljubimcima tako da može brzo reagirati u slučaju potrebe. Također, Grad Velika Gorica uskoro će im osigurati kontejner dok ne izgrade novu kuću u kojoj će moći biti svi zajedno na sigurnom.

Pismo obitelji Deverić

❝Prije dvije godine došli smo iz Zagreba u malo selo u brdima kako bismo se smjestili i započeli svoju priču, zajedno s ostalim mladim obiteljima okupljenim oko permakulturne udruge ZMAG. Cilj nam je bio preseliti se iz grada u ruralno područje kako bismo započeli zdraviji i manje stresan život i iskoristili svoje znanje i iskustvo za oživljavanje područja, zajedno s ostalim entuzijastima.

Jedan od najvažnijih koraka bio je izgradnja nove kuće uz korištenje prirodnih materijala jer je ova koja je već bila izgrađena 1942. godine bez građevinskih standarda bila u prilično lošem stanju. Do sada smo napravili temelje i kotlovnicu za novu kuću, a zatim smo napravili stanku dok ne skupimo više financijskih sredstava, ali potres nas je iznenadio i uništio kuću u kojoj smo živjeli. Duboke pukotine kroz zidove, uništeni dimnjak i pukotine u temeljima učinili našu kuću nesigurnom za život. Jedino trajno rješenje je ubrzati izgradnju nove jer je potpuna sanacija oštećene kuće preskupa i nezadovoljavajuća.

Odlučili smo ostati u selu budući da naš sin ide u seosku školu, imamo kućne ljubimce i vrt. Također, došli smo s vizijom permakulturnog imanja na kojem bi se održavale različite aktivnosti, poput radionica u prirodi, edukacije za djecu i odrasle, retreata i svjesnog plesa. Već smo napravili permakulturni redizajn dvorišta seoske škole s biljnom spiralom, potpomognut donacijama za moju glazbenu kompilaciju "Forest Garden“.

Mnogi od vas već su izrazili volju da nam pomognu i duboko smo im zahvalni. Čim nam vremenske prilike dozvole, započet ćemo s primarnom rekonstrukcijom stare kuće kako bismo u njoj mogli živjeti i istovremeno nastavili graditi novu.

Donacije za građevinski materijal možete uplatiti na tekući račun: 
HR3723600003241799262 (Zagrebačka banka)
Nikolina Alviž Deverić
Dubranec 42
10418 Dubranec
Opis plaćanja - DONACIJA USLIJED POTRESA

Također, napravili smo i crowdfunding kampanju uz pomoć dragih prijatelja za uplate iz inozemstva.

Hvala vam na svemu od nas troje, puno nam znači i daje nam snagu.❞

Ostale vijesti iz teme

18 Sje 2021

ZMAG i Društvena banka sjemena predstavljeni su u novom biltenu međunarodne platforme Seeds4All.

Pročitaj više >
08 Sje 2021

The earthquake caused great damage to the Recycled Estate Education Center - we need your help to rebuild it together!

Pročitaj više >
08 Sje 2021

Potres je nanio velike štete edukacijskom centru Reciklirano imanje – trebamo vašu pomoć da ga zajedno obnovimo.

Pročitaj više >
Više novosti