Prirodno graditeljstvo

Akademija prirodnog graditeljstva 2022. – 3. Modul

25.07.2022.

Trećim obrazovnim modulom, koji se odvio od 14.-17.7.2022. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, završili smo ciklus četvrte sezone Akademije prirodnog graditeljstva.

Neizmjerno smo sretni i zahvalni što smo ponovo imali nevjerojatno motiviranu, zahvalnu i vrijednu grupu od dvadeset i jednog polaznika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Meksika - svatko sa svojim inovativnim životnim projektom kojeg će nadograditi znanjima i vještinama stečenim na ovogodišnjoj Akademiji prirodnog graditeljstva. Naši polaznici će u budućnosti graditi svoje životne projekte uz našu pomoć; umjetničke ateljee, edukacijske i retreat centre, gospodarske objekte i nastambe za životinje, poljoprivredna imanja, obnavljat će tradicijske građevine, kuće za odmor, obogaćivati svoje turističke sadržaje, graditi suhozide i inovativnu vrtnu arhitekturu.

Samo na posljednjem modulu smo izveli čitav niz praktičnih radionica i vježbi te pokrili sljedeće teme održivog graditeljstva:

- Priprema i ugradnja drugog sloja zemljane žbuke
- Priprema i ugradnja završnog sloja s finom glinom i kvarcnim pijeskom
- Cord wood (gradnja cjepanicama i oblicama)
- Platforma za kućicu na stablu
- Zidanje kamenog zida s kapom od cigle
- Gradnja masivne raketne peći
- Predavanje "Construction & desing" inžinjera Mattewa Holmesa iz UK-a
- Izrada panela od konopljinog betona, light straw zida, zida od nabijene zemlje i prijesne cigle - čerpića
- Studijski izlet: obilazak kuća od slame u Vukomeriću i tradicijske arhitekture Vukomeričkih gorica
- Prezentacije projekata polaznika APG uz mentoriranje
- Dodjela nagrade "Zlatni čekić Vukomerića"
- Dodjela diploma i završna svečanost
- Vrhunska klopa by kuhar Ceki
- Palačinke i pizza party

Kako nam je bilo na 3. modulu pogledajte u galeriji fotografija Mateja Čelara.

Hvala svima na sudjelovanju! Vidimo se iduće godine.

Detaljan program i otvorenje prijava za V. Akademiju prirodnog graditeljstva bit će objavljeni na www.zmag.hr 15.3.2023. godine.

Akademiju prirodnog graditeljstva podržavaju Husqvarna i Green box te sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture. 

Ostale vijesti iz teme

Od 26. do 29.5.2022. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, održan je prvi modul ovogodišnje, četvrte po redu Akademije prirodnog graditeljstva.

Pročitaj više >

U suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK, naš voditelj i graditelj Matko Šišak održao je u Koprivnici predavanje pod nazivom Prirodno graditeljstvo.

Pročitaj više >

Prijave za edukacijski ciklus Akademije prirodnog graditeljstva za 2022. godinu su zatvorene, a pripreme za edukaciju su u punom jeku.

Pročitaj više >
Više novosti