11. Let's Liberate Diversity Forum u Budimpešti

08.11.2022.

ZMAG-ove vrtekice i predstavnice Društvene Banke Sjemena, Petra Pavleka i Sonja Mikulek, sudjelovale su od 27. do 29. listopada 2022. na 11. Let's Liberate Diversity Forumu u Budimpešti.

Forum se odvijao u organizaciji EC–LLD - European Coordination Let's Liberate Diversity! - međunarodne organizacije osnovane 2012. godine s misijom da koordinira i dijeli znanja i iskustva svojih članova radi poticanja, razvoja i promicanja dinamičkog upravljanja biološkom raznolikošću na farmama i u vrtovima, a ove je godine Forum organiziran u partnerstvu s mađarskom organizacijom Maghaz.

Forum se održao u predivnom kulturnom centru MagNet Haz te na sveučilištu poljoprivrede i bioloških znanosti - MATE, a obuhvaćao je niz predavanja, radionica, diskusija, predstavljanja projekata i inicijativa koje se bave očuvanjem bioraznolikosti. Neizostavan dio bile su i razmjene sjemena i izleti, a sve s ciljem educiranja, razmjene iskustava i umrežavanja. 

Na Forumu smo upoznali mnoštvo divnih i zanimljivih ljudi i njihove projekte, susreli se s našim dragim suradnicima i prijateljima iz Balkan Seed Network-a čiji smo članovi te upoznali naše mlade kolegice iz Italije koje su angažirane na projektu Food Wave. 

Posjetili smo i imanje Krisztine Szilágyi nedaleko Budimpešte koja, u suradnji s Waldorfskom školom, opskrbljuje 25 obitelji svojim košaricama svježeg povrća te se zasladili njenim domaćim proizvodima i naučili kako sačuvati sjeme patliđana, a na razmjenama smo pribavili nove zanimljive sorte raznovrsnog povrća, žitarica i cvijeća. 

Uz formalni dio programa, bio je tu glazbe i plesa, kušanja piva i kruha lokalnih obrtnika te naravno, istraživanja skrivenih bisera Budimpešte. Čestitamo organizatorima na izvrsnoj organizaciji i veselimo se idućem Forumu!

Ostale vijesti iz teme

U ponedjeljak, 27.11. 2023. održali smo posljednju ovogodišnju edukaciju za mlade o povezanosti hrane i klime koja se provodi u sklopu projekta Naša dobra hrana. 

Pročitaj više >
29 Stu 2023

Akciju sadnje hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu organizirao je LAG Zrinska gora - Turopolje u sklopu projekta "Pluća turopoljskog kraja."

Pročitaj više >
27 Stu 2023

U petak 17.11. 2023. posjetili smo obitelj Marelja koji grade jedinstvenu niskoenergetsku kuću od slame u Koprivnici. Pogledajte kako izgleda proces njene gradnje.

Pročitaj više >
Više novosti