Trening-program Društvene i solidarne ekonomije u Ludbregu

17 Vel 2021 10:00 - 19 Vel 2021 15:00

Od 17. do 19. veljače u Ludbregu održat će se besplatni trening-program Društvene i solidarne ekonomije (DSE) za građane koji žele biti uključeni u održivi ekonomski razvoj svoga grada i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj okolini.

Trening-program Društvene i solidarne ekonomije organiziran je u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, koji provodi udruga Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji sa švicarskim partnerom, Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES-GE), i hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom.

Početkom 2020.g. godine provedeno je znanstveno istraživanje o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, o njihovu doživljaju grada, kvaliteti života, radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti. Na osnovi rezultata istraživanja i razgovora s fokus grupama, dizajniran je trening-program s ciljem kreiranja DSE modela dobre prakse, koji će sudionicima pružiti znanja i alate kako bi vlastitim djelovanjem mogli doprinijeti kvaliteti života sredine u kojoj žive. 

Tijekom trodnevnog trening-programa, predstavnici partnera iz Švicarske i ekspertni tim ZMAG-a upoznat će sudionike s radom Komore za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva, kao i s principima, vrijednostima i primjerima dobre prakse Društvene i solidarne ekonomije. Trening će prenijeti znanje i iskustvo partnerima u Hrvatskoj, važnim dionicima u Ludbregu, o korištenju društvene i solidarne ekonomije za razvoj javnih politika i akcijskih planova, a glavna svrha treninga je izrada lokalnog projekta koji će se implementirati po principima društvene i solidarne ekonomije.

Edukacija kroz praktične treninge bit će vezana uz rezultate istraživanja koji su objavljeni u Studiji o kvaliteti života u gradu Ludbregu, odnosno odražavat će teme koje su stanovnici Ludbrega istaknuli kao najbitnije za njihovu kvalitetu života i najpotrebnije njihovoj zajednici. Tako će u gradu Ludbregu, predstavnici lokalne zajednice, u sklopu trening programa, imati priliku raditi na osmišljavanju projekta kratkih lanaca opskrbe,

Trening-program održat će se u Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak, Trg Sv.Trojstva 19, Ludbreg. Detaljan program je dostupan OVDJE.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici. Projekt pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi.

Temeljna strateška odrednica razvoja gradova Ludbrega i Pregrade je održivost koja podrazumijeva sklad između okolišnog, socijalnog i ekonomskog promišljanja. U skladu s konceptima Društvene i solidarne ekonomije i održivog razvoja, osviješteno, osnaženo, zainteresirano i motivirano lokalno stanovništvo koje se aktivno uključuje u kreiranje lokalnog ekonomskog razvoja (LER), nezamjenjiv je čimbenik u suočavanju s lokalnim problemima.

Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske preko poziva Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.