Radionica za prave vrtlare – naučite izraditi kompostnu hrpu u vrtu

19 Ruj 2020 10:00 - 14:00

Naučite kako pravilno izraditi kompostnu hrpu u vrtu postupkom toplog kompostiranja.

Postoji mnogo zabluda, krivo interpretiranih ili jednostavno krivih činjenica koje vrlatra mogu zbuniti u nastojanjima da napravi kvalitetan kompost. Zato je tu radionica izrade kompostne hrpe na kojoj sudionici mogu naučiti kako pravilno izraditi kompost postupkom toplog kompostiranja. Radionica će se održati u subotu, 19. rujna 2020., od 10 do 14 sati na Recikliranom imanju u Vukomeriću, pod vodstvom permakulturne dizajnerice Petre Turčić i voditeljice vrtlarskih aktivnosti u ZMAG-u Sendy Osmičević.

Toplo kompostiranje jedan je od mnogih načina kompostiranja pri kojem se uslijed razmnožavanja korisnih mikroorganizama oslobađa toplina koja neutralizira sjemenje korova, bolesti i štetnike. Na taj način kompost sadržava samo korisne (aerobne) mikroorganizme, a ne i štetne.

Na radionici možete naučiti:

  • koji su sve materijali potrebni i povoljni za kompostiranje
  • kako složiti kompostnu hrpu koju ćemo minimalno morati preokretati
  • kada i na koji način pravilno preokrenuti hrpu
  • koje su prednosti toplog kompostiranja pred drugim metodama
  • kada, kako i zašto koristiti kompost na svojim gredicama

Kompost nije samo gnojivo. Kompost se sastoji prvenstveno od živih bića koja se inače u prirodi nalaze u plodnim tlima. Kada dodajemo kompost našem vrtu, osim što dodajemo hranjive tvari, dodajemo i jednu malu vojsku radnika koji danonoćno rade u korist naših biljaka koje uzgajamo. Najnovija znanstvena istraživanja svaki put iznova jasno pokazuju da biljke koje rastu u simbiozi s korisnim mikro i makroorganizmima (bakterije, gljivice, bičaši, trepetljikaši, amebe, mikročlankonošci, korisne nematode, gujavice itd.) razvijaju dublji korijen, otpornije su na sušu i bolesti, trebaju puno manje gnojiva i na posljetku donose puno veće prinose od biljaka koje rastu iz mrtvog i uništenog tla.

Broj sudionika radionice je ograničen.

Cijena radionice: 150 kn

Prijavite se: putem online obrasca

Ovaj događaj sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Neven Petrović