Proljetni tečaj permakulturnog dizajniranja u Vukomeriću

15 Ožu 2024 17:00 - 19:00

Nakon ovogodišnjeg uspješnog proljetnog tečaja, ZMAG u periodu od 15. ožujka do 21. travnja 2024. godine ponovno organizira rezidencijalni 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja (Permaculture Design Course, PDC) koji će se održati na Recikliranom imanju u selu Vukomerić.

Osim teoretskog dijela nastave, jedinstvenost našeg tečaja čini iskustvo učenja u praksi na permakulturnom imanju, boravak u šumskom okruženju, zajednički obroci spravljeni od domaćih eko namirnica, večernja druženja oko vatre, završni party i još mnogo toga. Proljeće je idealno vrijeme za pokretanje i razvijanje vlastitih permakulturnih projekta, stoga se dođite opremiti potrebnim znanjima i vještinama!

Permakultura je multidisciplinarna metoda dizajniranja održivih i uravnoteženih sustava nadahnuta modelima prisutnima u prirodi, a temelji se na integriranom tradicijskom znanju i vještinama te suvremenim saznanjima i istraživanjima koja se prenose putem međunarodno standardiziranog tečaja. 72-satni tečaj permakulture (PDC - permaculture design certificate) je intenzivni tečaj čiji je cilj polaznike osposobiti za korištenje praktičnih znanja i vještina kroz samostalno djelovanje na vlastitim projektima.

Tečaj čine dvije cjeline. U prvom dijelu tečaja, kroz predavanja i praktične radionice, će se pokriti sve bitne teme vezane za područja koja obuhvaća permakultura, dok će se na drugom dijelu tečaja učiti tehnika permakulturnog dizajniranja gdje će polaznici, uz individualiziran pristup i mentorstvo voditelja, u grupama raditi na zasebnim projektima sa zadatkom izrade permakulturnog dizajna za svoj projekt.

Polaznici koji sudjeluju na 80% predavanja te uspješno ovladaju tehnikom dizajniranja kroz izradu i prezentaciju vlastitog dizajna dobivaju međunarodno priznat certifikat.

PROGRAM:

Tečaj se sastoji od sljedećih cjelina:

 • Uvod u permakulturu
 • Permakulturna etika i principi
 • Permakulturni dizajn – zone, sektori, uzorci
 • Čitanje krajolika- izmjere terena i analiza utjecaja, upoznavanje s mjerilom i iscrtavanje podloga
 • Voda u krajoliku
 • Briga za tlo- analiza i poboljšanje kvalitete tla, kompostiranje
 • Uvod u permakulturno vrtlarstvo i uzgoj hrane
 • Biljne zajednice, proces sukcesije i šumski vrt
 • Održivo graditeljstvo- učinkovita gradnja prirodnim i/ili otpadnim materijalima
 • Energija u permakulturi- učinkovitost i jednostavne pasivne tehnologije, te obnovljiva rješenja (sunce, vjetar, biomasa...)
 • Ekološki otisak, stanje društva i okoliša
 • Urbana permakultura i eko gradovi
 • Društvo i zajednica - održive zajednice, participativno odlučivanje, alternativna i solidarna ekonomija
 • Prehrambeni suverenitet i kratki lanci opskrbe
 • Tehnike permakulturnog dizajna
 • Praktična vježba dizajniranja vlastitih projekata

PREDAVAČI:

Voditelj tečaja: Matko Šišak, diplomirani permakulturni dizajner

Pokretač i voditelj Recikliranog imanja Vukomerić i jedan od osnivača ZMAG-a. Posljednjih 20 godina istražuje, prakticira i promovira ekološke tehnologije i inovacije na područjima graditeljstva, „uradi sam“ kulture i permakulture. Kao edukator i savjetnik sustavno prenosi znanja iz navedenih područja široj i stručnoj javnosti. Autor je nekoliko knjiga i publikacija, urednik desetak izdanja iz edicije Zeleni alati. Voditelj je Akademije prirodnog graditeljstva.

Petra Pavleka, asistentica na tečaju i pri izvođenju dizajna

Petra Pavleka je krajobrazna arhitektica koja je još kao studentica uključila u okolišni volonterizam. Proputovala je Europu uz Erasmus i Grundtvig projekte u potrazi za zelenim znanjima i održivim praksama gdje se upoznaje s konceptom permakulture. Kroz godine je surađivala s nekoliko arhitektonskih biroa na projektima uređenja javnih i zelenih površina s ciljem poticanja bioraznolikosti i zaštite okoliša. Zadnjih godina intenzivno radi na proizvodnji i sakupljanju hrane za vlastite potrebe te uzgojnim potencijalima na javnim površinama. Trenutno je zaposlena u ZMAG-u na poziciji voditeljice Društvene banke sjemena i programa hrane gdje se bavi agroekologijom i savjetovanjima za održivo prostorno uređenje.

Dražen Šimleša, predavač

Aktivist za društvene promjene i dobru ekonomiju u priči stvaranja Recikliranog imanja je skoro od samog početka. Danas je u ZMAG-u koordinator programa Centri znanja i upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju. Koordinator je i Europske mreže za solidarnu ekonomiju - RIPESS. Educira uzduž i poprijeko o praktičnoj primjeni održivog razvoja i rješenjima za bolji svijet.

Ivan Zoković, predavač

Stručnjak za razvoj projekata obnovljivih izvora energije iniciranih od strane lokalne zajednice. Suosnivač  energetskih zadruga u Hrvatskoj. Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji (u Tadžikistanu) gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Trenutno radi na projektu koprodukcije i modelima upravljanja proizvodnje električne energije iz fotonaponskih elektrana u kojima su uključeni građani.

MJESTO:

Tečaj će se održati u prostorijama udruge Zelena mreža aktivističkih grupa, Reciklirano imanje, Vukomerić 23/3.
Točna lokacija i upute za dolazak dostupni su na linku: https://www.zmag.hr/hr/o-nama/reciklirano-imanje.html

Smještaj polaznika je u zajedničkoj spavaonici. Nije obavezno noćiti na imanju, ali imate tu mogućnost ukoliko vam odgovara.

VRIJEME:

Program je raspoređen kroz četiri produljena vikenda: tri petka od 17:00 do 20:00 te subotom i nedjeljom od 9:30 do 19:00 sati (velika pauza traje 90 min).

 • petak, subota i nedjelja, 15.-17.3.2024.
 • petak, subota i nedjelja, 22.-24.3.2024. 
 • subota i nedjelja, 13.-14.4.2024. 
 • petak, subota i nedjelja 19.-21.4.2024. 

CIJENA:

Kotizacija iznosi 550 eura. U sklopu programa bit će posluženi vegetarijanski obroci za doručak, ručak i večeru.

Svoje mjesto možete rezervirati uplatom akontacije u iznosu od 100 eura nakon 1.1.2024. na:
HR5324020061100095765 ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d.
Poziv na broj: 1503-2024
Opis plaćanja: Akontacija PDC 2024- ime polaznika

PRIJAVE:

Zbog ograničenog broja mjesta, obavezne su prijave na sljedećem linku:
https://forms.gle/s8NLFowKkJFZfzZ19

KONTAKT:
mateja.medic@zmag.hr