Ljeto kod Tesle: Mašta reciklira svašta – kreativno recikliranje plastičnih vrećica

16 Srp 2021 10:00 - 13:00

U drugom tjednu programa Ljeto kod Tesle, ZMAG stiže u Tehnički muzej Nikola Tesla s radionicom kreativnog recikliranja plastičnih vrećica. 

ZMAG ponovno sudjeluje u ljetnom programu Tehničkog muzeja Nikola Tesla s radionicom Mašta reciklira svašta – kreativno recikliranje plastičnih vrećica koja će seodržati 16. srpnja 2021. od 10 do 13 sati, pod vodstvom Mateje Medić.

Plastične vrećice postale su dio naše svakodnevice i uglavnom se niti ne zapitamo gdje one završe nakon korištenja. No, vrećice predstavljaju ozbiljan ekološki problem, čiju štetnost za okoliš i živi svijet najbolje prikazuje podatak da je za raspadanje jedne vrećice potrebno oko 20 godina, nakon čega nastaje mikroplastika koja ulazi u sve pore ekosustava, zagađujući vodu, zemlju i zrak. Plastične vrećice značajno doprinose plastičnom zagađenju jer 50% plastičnog otpada čini plastika koja je korištena samo jednom. Sudbina svake vrećice je da ju nakon korištenja najčešće bacamo. Kako bismo odbačenim vrećicama udahnuli novi život, sudionici će na radionici naučiti kako mogu smanjiti svoju kućnu kolekciju vrećica te ih sami kreativno reciklirati pomoću pegle, igle i konca. Što su vrećice šarenije i šuškavije, to je recikliranje zabavnije. Raznolikost predmeta koji se mogu izraditi od materijala dobivenog recikliranjem vrećica je beskrajna. 

Radionica je namijenjena polaznicima svih dobi, a sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prethodnu prijavu na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr