Konferencija Obrazovanje za održivu budućnost – EdUTOPIJA 21

27 Ožu 2021 10:00 - 15:00

Pridružite nam se na konferenciji povodom završetka provedbe edukacijskog projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost koji udruga ZMAG provodi u suradnji s Gradom Velikom Goricom i 7 osnovnih škola s područja Velike Gorice.

Konferencija Obrazovanje za održivu budućnost – EdUTOPIJA 21 održat će se 27. ožujka 2021., od 10 do 15 sati u Centru za posjetitelje Velike Gorice (Trg kralja Tomislava 2, Velika Gorica).

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost zamišljena je kao inicijativa za bolje razumijevanje i korištenje održivog razvoja u svakodnevnom životu mladih i lokalne zajednice. Pruža znanja, vještine i vrijednosti koje su potrebne građanima za poboljšanje kvalitete života i pridonosi razvitku svjesnog, aktivnog i odgovornog građanstva. Postavlja škole u srce zajednice kao pokretače i prostore praktične primjene održivog razvoja u zajednici te na inovativan i praktičan način razvija znanja i kompetencije djece i mladih o održivom razvoju, kao i znanja i kompetencije odraslih za unaprjeđenje održivog razvoja. Istovremeno, potiče participativan pristup – umrežavanje, suradnju i angažman lokalne zajednice, djece i mladih, učitelja i roditelja, škola i organizacija civilnog društva – s ciljem osmišljavanja, pokretanja i provođenja suradničkih inicijativa i projekata koji doprinose poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Kroz dvije godine projekta proveli smo 28 predavanja i 30 radionica za učenike, 7 obrazovnih modula za učitelje, nastavnike, predstavnike lokalne uprave i roditelje, 6 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici, 13 volonterskih akcija te brojne druge aktivnosti koje će biti predstavljene povodom završne konferencije.

EdUTOPIJA 21 primjer je praktične provedbe kurikuluma za međupredmetnu temu o održivom razvoju za osnovne škole kojim ZMAG razvija inovativne metode rada s djecom i mladima koje će škole i obrazovne institucije moći koristiti u daljnjem obrazovanju za održivi razvoj te postavlja temelj za pokretanje sličnih inicijativa u lokalnoj zajednici u budućnosti.

Projekt je financiran kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Zbog poštovanja epidemioloških mjera broj sudionika na konferenciji je ograničen na 25 osoba, dok će za sve zainteresirane biti osigurno praćenje putem prijenosa uživo na ZMAG-ovim Facebook i YouTube kanalima.                                                                

PROGRAM

10:00-10:15  Riječ dobrodošlice, Krešimir Ačkar, v.d. gradonačelnik Grada Velike Gorice (TBC)

Predavanja:

10:15-10:45 Uspješna provedba u izazovnim vremenima EdUTOPIJA 21 – Matko Šišak, prof. ZMAG

10:45-11:15 Primjer dobre prakse: OŠ Matija Gubec iz Zagreba, Ratko Johan, prof.

11:15-12:00 Škola za 21. stoljeće – provedba kurikuluma za održivi razvoj, Dražen Šimleša dr.sc.

12:00-12:15 Pauza

12:15-13:15– Okrugli stol: izazovi i iskustava rada za održivi razvoj u našim školama (sudjeluju projektni partneri i učitelji koordinatori projekta EdUTOPIJA 21)

*U sklopu Okruglog stola bit će prikazane kratke snimke radova učenika kao rezultat radionice Jačanje kompetencija djece & mladih za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, a moderator će biti Matko Šišak.

13:15-13:30 Dodjela zahvalnica i nagrada sudionicima i partnerima projekta

13:30 Ručak

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.