Sudjelujte u kreiranju vizije društvene ekonomije za zelenu i pravednu tranziciju

10 Stu 2020 12:00 - 14:00

Vizija društvene ekonomije za zelenu i pravednu tranziciju tema je nadolazećeg webinara na kojem govore brojni istaknuti predvodnici društvene ekonomije, istraživači i stručnjaci, a koji će se održati u utorak, 10. studenog 2020., od 12 do 14:00 h (CEST).

European Green Deal središnji je dio EU napora prema ostvarenju zelenije i pravednije budućnosti. Kako bi se postigle zelena, ali i društveno pravedna tranzicija, društvena ekonomija mora biti u središtu Green Deal sporazuma, kao i Europskog plana oporavka od pandemije.

Na webinaru koji zajedno organiziraju Social Economy Intergroup u Europskom parlamentu i Social Economy Europe, bit će sagledana  središnja uloga različitih modela društvene ekonomije – kako mogu poslužiti za postizanje ciljeva sporazuma Green Deal i povezati ovu stvarnost s Europskim planom opravka, osiguravajući poduzećima i organizacijama mogućnost da pristupe strateškim ulaganjima, kao i Europskom akcijskom planu za društvenu ekonomiju koji će uskoro biti objavljen.

Na ovom interaktivnom webinaru imate priliku poslušati i razgovarati s vrhunskim govornicima, među kojima su i izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, zastupnici u Europskom parlamentu Patrizia Toia, Sven Giegold, Manon Aubry i Monica Semedo, predvodnici društvene ekonomije i praktičari kao Juan Antonio Pedreño (SEE), Patrizia Bussi (SEE i ENSIE), Dirk Vasintjan (Rescoop.eu) , Bernard Horenbeek (La Nef i FEBEA), Juliane Kronen (Innatura) i Benoît Dave (5C Collective i Paysans Artisans); i istraživači i stručnjaci kao politička ekonomistica Maja Göpel (New Institut i autorica The Great Mindshift).

Program je dostupan OVDJE.  Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju putem linka.

Društvenom ekonomijom ZMAG se aktivno bavi kroz projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju (PDSE) i Erasmus+ program EmploySSE. Ovim projektima ZMAG promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj i nastavlja primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama te know-how društvene i solidarne ekonomije.

U okviru Partnerstva za društvenu i solidarnu ekonomiju (PDSE) ZMAG kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje lokalnim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici te koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. EmploySSE s druge strane educira učitelje, trenere i sve one koji se bave strukovnim obrazovanjem o potencijalima društvene i solidarne ekonomije za uključivanje u njihova predavanja i kurikulume.

Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG je provodi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji osigurava podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom – Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva (APRES-GE) te hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.