Sudjelujte u kreiranju vizije društvene ekonomije za zelenu i pravednu tranziciju

Vizija društvene ekonomije za zelenu i pravednu tranziciju tema je nadolazećeg webinara na kojem govore brojni istaknuti predvodnici društvene ekonomije, istraživači i stručnjaci, a koji će se održati u utorak, 10. studenog 2020., od 12 do 14:00 h (CEST).

European Green Deal središnji je dio EU napora prema ostvarenju zelenije i pravednije budućnosti. Kako bi se postigle zelena, ali i društveno pravedna tranzicija, društvena ekonomija mora biti u središtu Green Deal sporazuma, kao i Europskog plana oporavka od pandemije.

Na webinaru koji zajedno organiziraju Social Economy Intergroup u Europskom parlamentu i Social Economy Europe, bit će sagledana  središnja uloga različitih modela društvene ekonomije – kako mogu poslužiti za postizanje ciljeva sporazuma Green Deal i povezati ovu stvarnost s Europskim planom opravka, osiguravajući poduzećima i organizacijama mogućnost da pristupe strateškim ulaganjima, kao i Europskom akcijskom planu za društvenu ekonomiju koji će uskoro biti objavljen.

Na ovom interaktivnom webinaru imate priliku poslušati i razgovarati s vrhunskim govornicima, među kojima su i izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, zastupnici u Europskom parlamentu Patrizia Toia, Sven Giegold, Manon Aubry i Monica Semedo, predvodnici društvene ekonomije i praktičari kao Juan Antonio Pedreño (SEE), Patrizia Bussi (SEE i ENSIE), Dirk Vasintjan (Rescoop.eu) , Bernard Horenbeek (La Nef i FEBEA), Juliane Kronen (Innatura) i Benoît Dave (5C Collective i Paysans Artisans); i istraživači i stručnjaci kao politička ekonomistica Maja Göpel (New Institut i autorica The Great Mindshift).

Program je dostupan OVDJE.  Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju putem linka.

Društvenom ekonomijom ZMAG se aktivno bavi kroz projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju (PDSE) i Erasmus+ program EmploySSE. Ovim projektima ZMAG promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj i nastavlja primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama te know-how društvene i solidarne ekonomije.

U okviru Partnerstva za društvenu i solidarnu ekonomiju (PDSE) ZMAG kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje lokalnim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici te koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. EmploySSE s druge strane educira učitelje, trenere i sve one koji se bave strukovnim obrazovanjem o potencijalima društvene i solidarne ekonomije za uključivanje u njihova predavanja i kurikulume.

Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG je provodi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji osigurava podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom – Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva (APRES-GE) te hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.