Food Wave trening za mlade – sve što trebate znati o održivim i solidarnim politikama hrane (prvi val)

29 Svi 2021 10:00 - 30 Svi 2021 18:00

Imate između 15 i 35 godina i želite naučiti više o odnosu hrane i klimatskih promjena? Zanima vas kako stvoriti održiv i otporan prehrambeni sustav? Prijavite se na Food Wave trening.

Food Wave trening pružit će pregled utjecaja klimatskih promjena na sektor hrane i obrnuto, uključujući informacije o kratkim lancima opskrbe i povezanosti društvene i solidarne ekonomije s hranom. Doznat ćete kako možete pomoći malim proizvođačima, kako smanjiti otpad od hrane i ekološki otisak hrane te stvoriti održiviji prehrambeni sustav. Također, trening će odgovoriti na pitanje kako gradovi mogu kreirati održive politike hrane i što sve treba znati za aktivizam i pokretanje promotivnih kampanji u održivom i solidarnom sektoru hrane.

Na treningu ćete raditi na razumijevanju povezanosti globalnih i lokalnih problema i rješenja te zajedno s nama pronalaziti rješenja za aktivizam u lokalnoj zajednici na temu hrane i klimatskih promjena. Učit ćete o o održivoj i zdravoj prehrani te urbanom vrtlarenju i kompostiranju u stanu, a kroz praktičnu primjenu razvijat ćete aktivan i zdrav odnos prema hrani. Upoznat ćete lokalne grupe i aktere koji rade na održivom i solidarnom odnosu prema hrani i naučiti koristiti multimediju, društvene mreže i javnu komunikaciju u svrhu aktivizma za održivi i solidarni sektor hrane.

Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radit će se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Prvi trening će se održati 29. i 30. svibnja 2021., a proljetni ciklus treninga predviđa četiri vikenda predavanja i radionica na temu hrane i klimatskih promjena. Treninzi će se održavati u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, na lokacijama gdje se provodi praktična i terenska nastava te na Recikliranom imanju, sjedištu udruge ZMAG u Vukomeriću. Trening je besplatan, uz obaveznu prethodnu prijavu OVDJE.

Program pronađite OVDJE.

Što vas očekuje prvi vikend?

U subotu, 29. svibnja na rasporedu su dva predavanja u prostoru Tribine grada Zagreba (Kaptol 27): Najvažniji izazovi u području hrane i Kako uzgajati hranu u gradu te radionica Urbano vrtlarenje u praksi, dok je nedjelja, 30. svibnja rezervirana za predavanje Hrana i klima – kako su povezani i radionicu Klimatski kolaž koji će se održati u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER (Zagrebački Velesajam, Avenija Dubrovnik 15) te terensku nastavu na Recikliranom imanju. 

Predavanje Najvažniji izazovi u području hrane će vas upoznati s važnošću hrane za naša društva i trenutno najvećim izazovima kada govorimo o proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane. Aktivist za društvene promjene i dobru ekonomiju, Dražen Šimleša iz ZMAG-a, otkrit će vam što se događa na razini društva, na razini okoliša i na razini ekonomije u sektoru hrane te će ukratko predstaviti posljedice konvencionalne poljoprivrede na okoliš i naše zdravlje, povezanost s energijom i fosilnim gorivima. Predavanje će odgovoriti na pitanje zašto se toliko hrane baca u svijetu, objasniti koja je važnost agroekologije za održiviji i pravedniji prehrambeni sektor te napraviti iskorak prema razumijevanju odnosa hrane i klime. 

O tome kako uzgajati hranu u gradu govorit će Andreja Čoh, poznatija kao Urbana vrtlarka koja stoji iza fantastičnog vrta, odnosno prave male zelene džungle, na krovu zgrade u centru Zagreba. Svoja znanja i bogato iskustvo sadnje na balkonima, prozorskim daskama i gradskim terasama prenijet će na predavanju Kako uzgajati hranu u gradu, a što to znači u praksi pokazat će na radionici Urbano vrtlarenje u praksi koja će se odviti u jednom od gradskih vrtova. Radionica će biti posvećena osnovnim tehnikama sijanja u zatvorenom prostoru, upoznavanju s osnovnim metodama uzgoja povrća na balkonu te uzgoju presadnica i bilja u kućnoj radinosti. No, to nije sve – imat ćete priliku naučiti i tehniku vegetativnog razmnožavanja biljaka, kao što su menta, timijan i drugi začini. Pridružite nam se i zazelenite svoje balkone!

Predavanje Hrana i klima – kako su povezani objasnit će na koji način klimatske promjene utječu na sektor proizvodnje hrane, odnosno na koji način metoda proizvodnja hrane utječe na klimatske promjene. Pod vodstvom Dražena Šimleše, koordinatora programa Centri znanja u ZMAG-u, ujedno i upravitelja Zadruge za dobru ekonomiju i koordinatora Europske mreže za solidarnu ekonomiju – RIPESS EU, razgovarat će se o aktivizmu za klimu u području hrane i na koji način svatko od nas može djelovati i učiniti pozitivne promjene. Posebna pažnja biti će posvećena povezanosti hrane, akcije za klimu i gradova.

Ako želite naučiti više o tome kako naš prehrambeni sustav utječe na klimatske promjene – i to kroz igru, sudjelujte u zabavnoj radionici Klimatski kolaž koju će provesti Udruga Tatavaka. Klimatski kolaž je znanstvena, interaktivna i kreativna radionica namijenjena upoznavanju s fenomenom klimatskih promjena, posljedicama koje one već uzrokuju te rizicima koji čekaju naše društvo ako nastavimo živjeti na neodrživ način. Osmišljena je tako da na zabavan i pristupačan način osvijesti ljude o problemu klimatskih promjena. Klimatski kolaž osmislio je i podijelio Cédric Ringenbach, a širenje igre potiče francuska organizacija La Fresque du Climat.