Food Wave trening za mlade – sve što trebate znati o održivim i solidarnim politikama hrane (treći val)

19 Lip 2021 10:00 - 20 Lip 2021 18:00

Imate između 15 i 35 godina i želite naučiti više o odnosu hrane i klimatskih promjena? Zanima vas kako stvoriti održiv i otporan prehrambeni sustav? Prijavite se na Food Wave trening.

Food Wave trening pružit će pregled utjecaja klimatskih promjena na sektor hrane i obrnuto, uključujući informacije o kratkim lancima opskrbe i povezanosti društvene i solidarne ekonomije s hranom. Doznat ćete kako možete pomoći malim proizvođačima, kako smanjiti otpad od hrane i ekološki otisak hrane te stvoriti održiviji prehrambeni sustav. Također, trening će odgovoriti na pitanje kako gradovi mogu kreirati održive politike hrane i što sve treba znati za aktivizam i pokretanje promotivnih kampanji u održivom i solidarnom sektoru hrane.

Na treningu ćete raditi na razumijevanju povezanosti globalnih i lokalnih problema i rješenja te zajedno s nama pronalaziti rješenja za aktivizam u lokalnoj zajednici na temu hrane i klimatskih promjena. Učit ćete o o održivoj i zdravoj prehrani te urbanom vrtlarenju i kompostiranju u stanu, a kroz praktičnu primjenu razvijat ćete aktivan i zdrav odnos prema hrani. Upoznat ćete lokalne grupe i aktere koji rade na održivom i solidarnom odnosu prema hrani i naučiti koristiti multimediju, društvene mreže i javnu komunikaciju u svrhu aktivizma za održivi i solidarni sektor hrane.

Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radit će se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Proljetni ciklus treninga predviđa četiri vikenda predavanja i radionica na temu hrane i klimatskih promjena, a sljedeći trening se održava 12. i 13. lipnja 2021. Treninzi će se održavati u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, na lokacijama gdje se provodi praktična i terenska nastava te na Recikliranom imanju, sjedištu udruge ZMAG u Vukomeriću. Trening je besplatan, uz obaveznu prethodnu prijavu OVDJE.

Program pronađite OVDJE.

Što vas očekuje trećeg vikenda?

U subotu, 19. lipnja na predavanju Javne politike za hranu – što grad može učiniti za održivi prehrambeni sustav imat ćete prilike naučiti više o javnim politikama za hranu, kao i o načinima i mogućnostima pokretanja i vođenja održivog i solidarnog prehrambenog sustava u našim gradovima te se upoznati s gradovima u Europi koji su najbolji primjeri dobre prakse. Uslijedit će predavanje Ekološki otisak i hrana na kojem ćete imati prilike naučiti što je to ekološki otisak i koliko naš životni stil ima utjecaj na klimu i život na planetu. O ekološkom otisku ćemo učiti kroz kratko predavanje, ali i radionicu mjerenja vlastitog ekološkog otiska. Posebno ćemo pričati o tome koliko hrana utječe na naš ekološki otisak i kako ga možemo smanjiti, odnosno učiniti održivijim. Za kraj, održat će se radionica Changemaker kroz koju ćemo istraživati načine na koje možemo približiti Zagreb inspirativnim primjerima dobrih javnih politika u području hrane i kako svatko od nas može tome doprinijeti. Program u subotu vodi Dražen Šimleša, koordinator programa Centri znanja u ZMAG-u, ujedno i upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju i koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju – RIPESS.

Nedjelja, 20. lipnja rezervirana je za učenje o kvalitetnoj i nutritivno raznolikoj prehrani kroz predavanje Zdravi ljudi, zdrava planeta koje će se održati pod vodstvom Mateje Medić te za predstavljanje javne kampanje Ja Bolji Građanin Marine Matijević. 

Na radionici Zdravi ljudi, zdrava planeta razgovarat ćete o tome što je to zdrava i održiva prehrana, na koji način je hrana koju biramo povezana sa zdravljem društva, okoliša i ekonomije te što svatko od nas može učiniti za vlastito zdravlje, a time i zdravlje planete. Nakon teoretskog upoznavanja sa temom, učit ćete kako jednostavno vlastitim rukama, od lokalnih namirnica, napraviti zdrave i nutritivno bogate alternative industrijskim proizvodima. Na meniju će biti domaći namaz od lješnjaka, zeleni smoothie i fine energetske kuglice.

Ja Bolji Građanin je inicijativa za informiranje o društveno odgovornom ponašanju pojedinca-građanina u suvremenom okruženju 21. stoljeća s ciljem zajedničkog stvaranja boljeg društva za sve. Ova inicijativa za održivu budućnost bavi se praktičnim informiranjem putem društvenih mreža o pravilnom odlaganju otpada, a cilj joj je educiranje o društveno važnim temama u svrhu usvajanja dobrih zelenih navika i odgovornog ponašanja građanina. O pristupu rada Marine Matijević na društvenim mrežama doznajte više u njezinoj radionici Edukacija preko društvenih mreža

Cijeli program treninga ovog vikenda se održava na Recikliranom imanju.