Food Wave trening za mlade – sve što trebate znati o održivim i solidarnim politikama hrane (drugi val)

12 Lip 2021 10:00 - 13 Lip 2021 18:00

Imate između 15 i 35 godina i želite naučiti više o odnosu hrane i klimatskih promjena? Zanima vas kako stvoriti održiv i otporan prehrambeni sustav? Prijavite se na Food Wave trening.

Food Wave trening pružit će pregled utjecaja klimatskih promjena na sektor hrane i obrnuto, uključujući informacije o kratkim lancima opskrbe i povezanosti društvene i solidarne ekonomije s hranom. Doznat ćete kako možete pomoći malim proizvođačima, kako smanjiti otpad od hrane i ekološki otisak hrane te stvoriti održiviji prehrambeni sustav. Također, trening će odgovoriti na pitanje kako gradovi mogu kreirati održive politike hrane i što sve treba znati za aktivizam i pokretanje promotivnih kampanji u održivom i solidarnom sektoru hrane.

Na treningu ćete raditi na razumijevanju povezanosti globalnih i lokalnih problema i rješenja te zajedno s nama pronalaziti rješenja za aktivizam u lokalnoj zajednici na temu hrane i klimatskih promjena. Učit ćete o o održivoj i zdravoj prehrani te urbanom vrtlarenju i kompostiranju u stanu, a kroz praktičnu primjenu razvijat ćete aktivan i zdrav odnos prema hrani. Upoznat ćete lokalne grupe i aktere koji rade na održivom i solidarnom odnosu prema hrani i naučiti koristiti multimediju, društvene mreže i javnu komunikaciju u svrhu aktivizma za održivi i solidarni sektor hrane.

Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radit će se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Proljetni ciklus treninga predviđa četiri vikenda predavanja i radionica na temu hrane i klimatskih promjena, a sljedeći trening se održava 12. i 13. lipnja 2021. Treninzi će se održavati u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, na lokacijama gdje se provodi praktična i terenska nastava te na Recikliranom imanju, sjedištu udruge ZMAG u Vukomeriću. Trening je besplatan, uz obaveznu prethodnu prijavu OVDJE.

Program pronađite OVDJE.

Što vas očekuje drugog vikenda?

U subotu, 12. lipnja na rasporedu je posjet udruzi Vestigium na Vrbanima i upoznavanje s njihovim radom i solidarnim lancem opskrbe koji razvijaju kroz tjednu eko-tržnicu. Vestigium je odličan primjer aktivizma u lokalnoj zajednici – uz to što educira građane o važnim područjima održivog razvoja, postaje mjesto susreta, razgovora, okupljanja i akcije u svom kvartu. Kroz posjet Udruzi doznajte kako dolaze do proizvođača, tko sve nabavlja hranu preko njihovog kratkog lanca opskrbe, kako se određuju cijene i dijeli profit, tko je odgovoran za organiziranje eko-tržnice i sve druge bitne teme za ovakva lokalna solidarna partnerstva. Slijedi zajednički ručak u ZICER-u na Velesajmu, gdje će ujedno biti održano i sljedeće predavanje Kratki lanci opskrbe i prezentacija primjera dobre prakse. Na predavanju o kratkim lancima opskrbe, koje će održati aktivist za društvene promjene i dobru ekonomiju Dražen Šimleša iz ZMAG-a, naučit ćete razliku između kratkih lanaca opskrbe i solidarnih lanaca opskrbe, na koji način funkcioniraju te kakav im je utjecaj u lokalnim zajednicama u kojima djeluju. Također, doznat ćete na koji način su povezani s društvenom i solidarnom ekonomijom, što je jedna od podtema Food Wave projekta. Predavač je ujedno i upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju koja ima vlastiti solidarni lanac opskrbe Hrana za dobro te će predstaviti i svoje vlastito iskustvo i rad u tom području.

U nedjelju, 13. lipnja očekuje vas obilazak Recikliranog imanja u selu Vukomerić tijekom kojeg ćete se moći upoznati s glavnom idejom imanja, doznati više o zanimljivim počecima ZMAG-a te razgledati glavna područja permakulturnog dizajna, održivog učenja i življenja na imanju. Također, imat ćete prilike upustiti se u avanturu pripreme zdrave hrane. Na radionici kuhanja, sa zdravom prehranom i jednom od najzanimljivijih kuhinja svijeta, japanskom kuhinjom, upoznat će vas Kruno Vuljar, profesionalni kuhar i suradnik ZMAG-a. Na radionici ćete naučiti kako skuhati savršenu rižu i izraditi nekoliko popularnih varijanti veganskog sushija kao što su futomaki, usumaki, uramaki i nigiri. Nakon zajedničkog kuhanja, slijedi radionica kompostiranja u stanu i kućanstvu pod vodstvom Sendy Osmičević, voditeljice programa za hranu i Društvene banke sjemena u ZMAG, na kojoj ćete, kroz jednostavne i stručne upute i savjete, naučiti najvažnije korake kako smanjiti otpad od hrane iz kućanstva i pretvoriti ga u nešto korisno. Kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase i događa se svuda oko nas, a kako ga možemo jednostavno pokrenuti imitacijom prirodnih uvjeta, i to u stanu! Zbrinjavanjem vlastitog biootpada rasterećujemo sustav gospodarenja otpadom te smanjujemo ukupnu količinu biomase na odlagalištima i emisije stakleničkih plinova koji nastaju na deponijima i prilikom transporta.