Food Wave trening za mlade – sve što trebate znati o održivim i solidarnim politikama hrane (četvrti val)

26 Lip 2021 10:00 - 27 Lip 2021 18:00

Imate između 15 i 35 godina i želite naučiti više o odnosu hrane i klimatskih promjena? Zanima vas kako stvoriti održiv i otporan prehrambeni sustav? Prijavite se na Food Wave trening.

Food Wave trening pružit će pregled utjecaja klimatskih promjena na sektor hrane i obrnuto, uključujući informacije o kratkim lancima opskrbe i povezanosti društvene i solidarne ekonomije s hranom. Doznat ćete kako možete pomoći malim proizvođačima, kako smanjiti otpad od hrane i ekološki otisak hrane te stvoriti održiviji prehrambeni sustav. Također, trening će odgovoriti na pitanje kako gradovi mogu kreirati održive politike hrane i što sve treba znati za aktivizam i pokretanje promotivnih kampanji u održivom i solidarnom sektoru hrane.

Na treningu ćete raditi na razumijevanju povezanosti globalnih i lokalnih problema i rješenja te zajedno s nama pronalaziti rješenja za aktivizam u lokalnoj zajednici na temu hrane i klimatskih promjena. Učit ćete o o održivoj i zdravoj prehrani te urbanom vrtlarenju i kompostiranju u stanu, a kroz praktičnu primjenu razvijat ćete aktivan i zdrav odnos prema hrani. Upoznat ćete lokalne grupe i aktere koji rade na održivom i solidarnom odnosu prema hrani i naučiti koristiti multimediju, društvene mreže i javnu komunikaciju u svrhu aktivizma za održivi i solidarni sektor hrane.

Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radit će se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Proljetni ciklus treninga predviđa četiri vikenda predavanja i radionica na temu hrane i klimatskih promjena, a sljedeći trening se održava 12. i 13. lipnja 2021. Treninzi će se održavati u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, na lokacijama gdje se provodi praktična i terenska nastava te na Recikliranom imanju, sjedištu udruge ZMAG u Vukomeriću. Trening je besplatan, uz obaveznu prethodnu prijavu OVDJE.

Program pronađite OVDJE.

Što vas očekuje četvrtog vikenda?

U subotu, 26. lipnja očekuje vas zanimljivo gostovanje ekipe iz Mreže hrane iz Rijeke koji su najzaslužniji što je u Hrvatskoj bacanje hrane postalo vidljivija i važna tema zbog  koje su se donosile nove zakonske promjene. Nakon godina lobiranja i zagovaranja, edukativnih akcija i javnih događanja, Mreža hrane uspjela je uvrstiti Hrvatsku u zemlje gdje se na doniranje hrane ne plaća PDV kao što je do tada bio slučaj. Razgovarat ćete s ljudima koji su istovremeno aktivisti na terenu, koji pomažu socijalne samoposluge i spašavaju hranu da ne završi u smeću, koji jako puno ulažu svoje energije i vremena u promjenu cjelokupnog ekosustava hrane i utječu na zakonski okvir kako bi također doprinosio da što manje hrane završi na odlagalištima otpada. 

Nakon Mreže hrane, posjetit ćemo ekipu iz Four Wheel Coffee Roasters i njihovu pržionicu kave. Organska fair trade kave koja dolazi iz Južne Amerike i Afrike krije u sebi priču o povezanosti s ekološkim farmerima na Jugu, ljudima koji kavu beru u krošnjama stabla najljepših džungli koji su za to su pravedno plaćeni. U samoj pržionici upoznat ćete se s njihovim počecima i zašto se uopće bave s uvozom certificirane i visoko kvalitetne kave, na koji način određuju cijenu za same proizvođače i kako funkcionira njihovo etično poslovanje. Također, imat ćete priliku i isprobati raznolike okuse drugačijih vrsta i sorti kave.

U nedjelju 27. lipnja gledamo inspirativni i ohrabrujući dokumentarni film Kiss the Ground koji pokazuje na pravim i živim primjerima što je to regenerativna poljoprivreda, kako je koristiti i koje su njezine blagodati za planet i zdravlje ljudi. Film Kiss the Ground je posebno zanimljiv za Food Wave projekt i njegov edukativni program jer pokazuje na koji način su hrana i klimatske promjene povezani te na koji način proizvodnja hrane kroz pažljiv i obziran odnos prema tlu može postati glavni alat u nastojanjima da se klimatske promjene ublaže i da poljoprivreda od problema postane rješenje. Kako naratori u filmu kažu – rješenje se nalazi upravo ispod nas, ispod naših nogu u stvaranju kvalitetnog i bogatog tla što je temelj regenerativne poljoprivrede. Nakon filma slijedi rasprava o glavnim porukama i kako možemo teme koje obrađuje primijeniti u Hrvatskoj.

Slijedi predavanje o važnosti društvene i solidarne ekonomije za područje hrane koje će vas upoznati s primjerima dobre prakse iz dobre ekonomije na temu hrane i koliko je , za našu promjenu odnosa prema proizvodnji i cjelokupnom ekosustavu hrane, važno povezati hranu i dobru ekonomiju. Predavanje će održati Dražen Šimleša iz ZMAG-a koji je ujedno i koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju – RIPESS EU i ima uvid u najbolje primjere oko nas. Nakon predavanja, na rasporedu je radionica Kako voditi kampanju u lokalnoj zajednici na kojoj ćete u malim grupama moći kreirati svoju kampanju u lokalnoj zajednici s obzirom na sve naučeno u sklopu edukativnog programa Food Wave projekta, uz prezentaciju kampanji i raspravu svih sudionika. 

Za kraj se provodi evaluacija cjelokupnog treninga te se najavljuju daljnji planovi udruge ZMAG za edukaciju u području hrane koje će biti organizirane nakon ljetnih mjeseci.