Dobra ekonomija ide globalno – počinje WSFTE

25 Lip 2020 00:00 - 01 Srp 2020 12:00

Pridružite nam se na online događaju godine za dobru ekonomiju – World Social Forum on Transformative Economies (WSFTE) koji se održava od 25. lipnja do 1. srpnja.

Covid-19 pandemija spriječila je održavanje međunarodnog foruma World Social Forum of Transformative Economies (WSFTE) uživo, ali ne i virtualno. Nastanak i utjecaj korona virusa poručuju da su ekonomije koje tranformiraju postojeće stanje prema većoj razini pravednosti, solidarnosti i održivosti potrebnije nego ikad. U tjedan dana virtualnih rasprava i sastanaka, od 25. lipnja do 1. srpnja 2020., održava se 120 događaja za koje je registrirano oko 1500 sudionika i sudionica iz cijelog svijeta. Predstavnici ZMAG-a, članice Europske mreže za solidarnu ekonomiju – RIPESS, sudjeluju na tri događanja kao predavači i/ili moderatori te na još pet događanjakao sudionici.

S ciljem doprinošenja sustvaranju Pakta o transformativnim ekonomijama i zajedničkom programu, na Forumu se raspravlja o četiri dimenzije transformiranja ekonomije: Odnosi i tokovi moći (na institucionalnoj, političkoj i organizacijskoj razini), Znanje (kultura, imaginarno i obrazovanje), Ekonomija i financije (produktivni i reproduktivni, materijalni tokovi i oblici razmjene) te Odnosi s prirodom i ekosustavima (uključujući socijalnu dimenziju, poput klimatske pravde).

Transformativnim ekonomijama ZMAG se aktivno bavi kroz projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju (PDSE) i Erasmus+ program EmploySSE. Ovim projektima ZMAG promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj i nastavlja primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama te know-how društvene i solidarne ekonomije.

U okviru Partnerstva za društvenu i solidarnu ekonomiju (PDSE) ZMAG kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje lokalnim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici te koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. EmploySSE s druge strane educira učitelje, trenere i sve one koji se bave strukovnim obrazovanjem o potencijalima društvene i solidarne ekonomije za uključivanje u njihova predavanja i kurikulume.

Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom – Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva (APRES-GE) te hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.