Edukacija

Edukacija je temelj naše udruge i zbog toga se značajan dio aktivnosti bazira upravo na raznovrsnom podučavanju. Dio naših programa događa se na našem Recikliranom imanju u selu Vukomerić koje se nalazi 30 kilometara od Zagreba.

>> Kalendar tečajeva i radionica za tekuću godinu

Osim na našem imanju, znanja i vještine koje podučavamo mogu se naučiti na individualnim tečajevima i radionicama koje najčešće izvodimo u dogovoru s drugima udrugama, školama i drugim suradnicima. Kontaktirajte nas na info@zmag.hr ako želite ugostiti neku od radionica u svojoj zajednici. Evo što sve nudimo!

Permakultura
Uzgoj hrane
Dobra ekonomija
Održivo kućanstvo
Radionice rukotvorina

Permakultura i uzgoj hrane

Please reload

Prirodno graditeljstvo

Gradnja slamom i žbukanje glinom

Gradnja prirodnim materijalima je sve popularnija i u Hrvatskoj. Niski ekološki otisak, manji troškovi gradnje, visoka energetska efikasnost te život u u okruženju izgrađenom od potpuno prirodnih materijala koji nisu štetni za korisnike, neki su od faktora koji privlače entuzijaste, samograditelje ali i profesionalne graditelje. Dugogodišnje iskustvo u ovom području omogućilo nam je da osim teoretskog znanja o ovom tipu gradnje prenosimo i ono najvažnije - iskustvo s terena.

Gradnja masivnih raketnih peći za grijanje

Raketne peću su pozate po svojoj efikasnosti i jednostavnosti izvedbe. Budući da u ložištu razvijaju izuzetno visoku  temperaturu, gotovo sva energija sadržana u drvetu pretvara se u toplinu (efikasnost preko 90% za razliku od klasičnih peći koje u najboljem slučaju postižu 70% efikasnosti). Posebnost ovakvih peći je velika termalna masa koja služi kao akumulator topline, a može se oblikovati u skladu s dizajnom interijera.

Gradnja drvenim oblicama

Drvenim oblicama mogu se izraditi staze, puteljci ili pak kompletni objekti. Ova tehnika gradnje može biti vrlo zanimljiva u kontinentalnoj Hrvatskoj koja obiluje drvetom.

Biotektura - zeleni krovovi i vertikalni vrtovi

Uvođenjem živih elemenata u arhitekturu ne samo da možemo povećati estetsku vrijednost prostora u kojem boravimo nego i smanjiti troškove za hlađenje zgrade ljeti, poboljšati kvalitetu zraka, posebice u urbanim sredinama, ali i uzgojiti dio hrane na mjestima gdje inače nema prostora za klasičan vrt. Zeleni krovovi i vertikalni vrtovi sve više postaju zaštitni znak održive gradnje.

Prirodne boje

Uz pomoć lako dostupnih prirodnih materijala izrađujemo boje za zidove i drvene plohe. Tradicionalne recepture su tijekom godina unaprijeđivane tako da pomoću gline, vapna, zemljanih pigmenata, kazeina, štirke i drugih sastojaka možemo izraditi vrlo kvalitetnu boju bez toksičnih dodataka kakvi se nerijetko nalaze u industrijski proizvedenim bojama.

Please reload

Uzgoj hrane

Uzgoj hrane

Radionice ekološkog vrtlarenja

Ako pokrećete školski vrt ili jednostavno želite organizirati niz radionica o ekološkom vrtlarenju u svojoj lokalnoj zajednici, naši iskusni vrtlari i vrtlarice vam mogu pomoći sa svime - od izrade gredica, pripreme tla pa do malčiranja, uzgoja sadnica, brige za biljke i čuvanja sjemena.

* mogućnost radionica za djecu

Radionice kompostiranja