Baza znanja

Permakulturni dizajn

Permakulturni dizajn - priručnik uz tečaj

January 03, 2023

Potaknuti željom da izradimo kvalitetnu literaturu koju mogu koristiti polaznici naših tečajeva permakulture, krenuli smo u pisanje! Ovaj opsežan priručnik pokriva sva područja kojima se permakultura bavi - od malčiranja i izgradnje tla, preko održivog stanovanja i korištenja obnovljivih izvora energije, gospodarenja vodom pa do izgradnje zajednice.

Please reload

Izdanje ZELENI ALATI

Cvijeta Biščević, Bruno Motik: ZELENI ALATI - Briga o tlu

January 03, 2023

Priručnik "Briga o tlu" se bavi praktičnim metodama pomoću kojih tlo u kojem uzgajamo hranu možemo učiniti sve plodnijim umjesto da ga degradiramo kako to čini konvencionalna poljoprivreda. Također istražuje mogućnosti kako tlo i proizvodnju hrane pretvoriti u moćan alat za pohranu atmosferskog ugljika te borbu protiv klimatsim promjena.

Daniel Rodik i Matko Šišak: Zeleni alati - Gradimo slamom

January 01, 2020

Ovo je prvi priručnik na našem jeziku koji se bavi tematikom prirodnog graditeljstva. U priručniku možete naći pregled  inozemnih i domaćih primjera gradnje slamom. Također ćete naći brojne tehničke detalje i uputstva kako graditi prirodnim materijalima. U priručniku je zastupljena i tematika građevinskih propisa vezanih za prirodne materijale u graditeljstvu.

Dražen Šimleša: ZELENI ALATI - Dobra ekonomija

January 01, 2020

Prvi dio knjige nudi kritiku trenutnog ekonomskog sustava koji je ovisan o linearnom rastu potrošnje i dugova, a što dalje ekosustave izbacuje iz ravnoteže i prelazi granice održivosti, a društvo udaljava od dobrobiti i solidarnosti. Drugi dio knjige posvećen je opisu dobre ekonomije i njenih modela s posebnim naglaskom na opis kako se ti modeli pokazuju u današnjima dobrim pričama i praksi. Kroz cijelu knjigu se provlači poveznica između permakulture i dobre ekonomije.

January 01, 2020

Prvi priručnik iz edicije Zelenih alata koji se bavi energijom. U ovom priručniku bavimo se korištenjem energije sunca i biomase na jednostavan i ekološki prihvatljiv način.

January 01, 2020

Kako se kozmetika uklapa u ideju održivosti? Što naša koža zapravo treba i kako živi? Ovim se temama bavi naše najnovije izdanje - prvi od niza priručnika pod zajedničkim imenom "Zeleni alati". Namijenjen je svima koji žele "uzeti svoju kožu u svoje ruke" i nudi upute za izradu jednostavnih pripravaka za njegu u vlastitoj kuhinji, uz pomoć pribora koji se tamo već nalazi. Uči nas kako izraditi kozmetiku koja je jednostavna, nježna i financijski dostupna. Na prvi pogled skromna u svojoj  jednostavnosti, ovakva njega najčešće iznenadi vrlo snažnim djelovanjem na kožu.

Ivan Zoković: ZELENI ALATI - Priručnik za izradu kućnog biodigestora

January 01, 2020

Priručnik u detalje opisuje kako izraditi mali, kućni digestor za proizvodnju bio plina od kuhinjskog otpada. Naučite kako kuhinjski otpad pretvoriti u vrijedan resurs - bio plin koji možete koristiti za kuhanje.

January 01, 2020

U suradnji ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) i Što čitaš?, objavljena je knjiga "Zeleni alati za održivu revoluciju" Brune Motika i Dražena Šimleše. Knjiga pokriva širok spektar praktičnih savjeta, te socijalnih, političkih i ekoloških motiva okretanju održivoj revoluciji. Knjiga je koncipirana kao praktičan priručnik, baziran na osobnom iskustvu i znanju, odnosno znanjima prikupljenim tijekom nekoliko godina intenzivnog bavljenja permakulturom i svime što možemo vezati uz nju.

Please reload

Dražen Šimleša, Ivan Kardum, Ratko Johan, Matko Šišak: Održive škole - temelji za bolju budućnost

January 03, 2023

Priručnik Održive škole nastao je iz potrebe da skupimo na jednom mjestu svoja višegodišnja iskustva rada sa učenicima i nastavnicima i  ponudimo permakulturna rješenja za naš obrazovni sustav.  Priručnik nudi lude primjere iz škola diljem svijeta, primjere dobre prakse u hrvatskim školama, prijedloge nastavnih jedinica i alate za  za konkretno uvođenja i provođenje nastave za održivost. Naglasak je na praktičnim projektima poput školskih vrtova, knjižnica sjemena, kurikulumu za ekološke sadržaje, proizvodnim školskim zadrugama, inovativnim i kreativnim projektima, energetski neovisnim školama, učionicama u prirodi,..itd. Tiskanje priručnika je omogućila zaklada Rosa Luxemburg Stiftung.

Sunčana Paro-Vidolin: ZELENI ALATIĆI - Mala knjižnica sjemena

January 01, 2020

Mala knjižnica sjemena je priručnik namijenjen učiteljima i učiteljicama te učenicima i učenicama koji žele pokrenuti sakupljanje i čuvanje sjemena u školskom vrtu. Priručnik podučava osnove ekologije i bioraznolikosti ali sadrži i pregršt praktičnih informacija koje su primjenjive u nastavi.

Please reload

Studija Growing Growers

June 05, 2020

Studija o položaju i stanju mladih poljoprivrednika u Srbiji i Hrvatskoj odnosno o njihovim stavovima i planovima, pitanjima koja su najvažnija za njihovu situaciju i razloge proizvodnje.

Kako osnovati Društvenu banku sjemena?

January 06, 2020

Koji su primjeri Društvenih banaka sjemena u svijetu, koja je razlika Društvene banke sjemena i Banke biljnih gena u Hrvatskoj, kako organizirati Društvenu banku sjemena, koje su dosadašnje aktivnosti ZMAG-ove Društvene banke sjemena i kako postati član, otkriva brošura nastala u sklopu ZMAG-ovog projekta Društvene banke sjemena u Hrvatskoj.

Zbirka poezije "Tragovi u snijegu: sjeme za budućnost"

March 28, 2019

Zbirka poezije "Tragovi s snijegu: sjeme za budućnost" nastala je na trodnevnom pjesničko-ekološkom rezidencijskom programu u organizaciji Art Laba i ZMAG-a. Ideja rezidencije bila je upoznati odabrane pjesnike s temom i konceptom Društvene banke sjemena, kao i potrebom za očuvanjem starih i tradicijskih sorti bilja, kako bi oni potom, kroz kreativno stvaralaštvo i vlastiti stihovni medij, progovorili o ekologiji i sjemenu kao temama od javnog interesa.

January 01, 2020

Katalog sjemena obuhvaća proizvođače sjemena koji se bave očuvanjem starih i autohtonih sorata.

Zbirka pjesama: Tragovi u snijegu

January 01, 2020

U suradnji sa Zelenom Mrežom Aktivističkih Grupa, Art Lab je osmislio projekt koji je educirao pjesnike o problematici ekološkog otiska te im omogućio da uz edukaciju i kontemplaciju prenesu problematiku i dojmove u stihove koji su objavljeni u ovoj digitalnoj zbirci poezije.​

Sunčana Pešak: Sjeme na udaru

January 03, 2023

Istraživanje o tome tko kontrolira genetske resurse naših usjeva i tko i na koji način brine o njima te kako na to reagiraju državne institucije.

January 01, 2020

Od praktičnih savjeta kako sačuvati sjeme najdražih povrtnih sorti do prehrambenog suvereniteta i pitanja važnosti čuvanja genske raznolikosti kroz banke sjemena i razmjene.

Sunčana Pešak: Održiva potrošnja i zdrava prehrana

January 01, 2020

Porijeklo hrane te kako naš svakodnevni izbor kroz kupovinu utječe na zdravlje planete i nas samih.

Grupa autora: Grupe solidarne razmjene

January 01, 2020

Ovo je brošura o grupama solidarne razmjene - novom obliku ekonomije u kojem kupci kupuju hranu direktno od proizvođača, potičući na taj način  lokalnu ekonomiju.

Dobra ekonomija u dobrim primjerima: izvještaj o poduzetništvu u tranziciji prema postkarbonskom društvu (2014.)

January 01, 2020

Izvještaj je objavljen povodom Prve konferencije o dobroj ekonomiji koju smo organizirali u ožujku 2014. Sadrži 12 primjera dobre ekonomije u Hrvatskoj i opisuje kako bi mogla izgledati ekonomija zasnovanna na etici i načelima permakulturnog dizajna.

Dobra ekonomija u dobrim pričama 2 (2015.)

January 01, 2020

Dobra ekonomija u dobrim pričama 3 (2016.)

January 01, 2020

Dobra ekonomija u dobrim pričama 4 (2017.)

January 01, 2020

Fine niti lokalnih razvoja (br. 1)

January 01, 2020

Časopis o prehrambenom suverenitetu

Fine niti lokalnih razvoja (br. 2)

January 01, 2020

Časopis o prehrambenom suverenitetu

Energija za budućnost

January 01, 2020

Ova brošura je kratki sažetak naših aktivnosti kojima smo se bavili do 2012. godine.

Please reload

 
 
 
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png