ZMAGove publikacije

Knjige

Permakulturni dizajn - priručnik uz tečaj

Potaknuti željom da izradimo kvalitetnu literaturu koju mogu koristiti polaznici naših tečajeva permakulture, krenuli smo u pisanje! Ovaj opsežan priručnik pokriva sva područja kojima se permakultura bavi - od malčiranja i izgradnje tla, preko održivog stanovanja i korištenja obnovljivih izvora energije do izgradnje zajednice.

Tiskani priručnik besplatno dijelimo polaznicima naših tečajeva, a za elektronsko izdanje kliknite na link.

  

 

 

Dražen Šimleša, Ivan Kardum, Ratko Johan, Matko Šišak: Održive škole - temelji za bolju budućnost

Priručnik Održive škole nastao je iz potrebe da skupimo na jednom mjestu svoja višegodišnja iskustva rada sa učenicima i nastavnicima i  ponudimo permakulturna rješenja za naš obrazovni sustav.  Priručnik nudi lude primjere iz škola diljem svijeta, primjere dobre prakse u hrvatskim školama, prijedloge nastavnih jedinica i alate za  za konkretno uvođenja i provođenje nastave za održivost. Naglasak je na praktičnim projektima poput školskih vrtova, knjižnica sjemena, kurikulumu za ekološke sadržaje, proizvodnim školskim zadrugama, inovativnim i kreativnim projektima, energetski neovisnim školama, učionicama u prirodi,..itd. Tiskanje priručnika je omogućila zaklada Rosa Luxemburg Stiftung.

Elektronsko izdanje možete preuzeti klikom na link.

 

Graham Burnett: Permakultura - Vodič za početnike

vodic permakulturaS konzervativnih stanovišta mainstream znanosti, koja kod nas još uvijek kroji "stvarnost", permakultura može izgledati kao "džungla" čiji se smjerovi razvoja na širem društvenom planu jasno ne raspoznaju. No za nove modele, kakav je i permakultura, ne vrijede zakoni linearnog, ograničenog svijeta.

Cijena: 55 kn

 


Edicija "Zeleni alati"

ZELENI  ALATI  su  edicija  praktičnih  permakulturnih  priručnika.  ZELENIM  ALATIMA obrađujemo  različita  područja  održivih  životnih  stilova  i   ekoloških  tehnologija  jer smatramo  da  je  najvažniji  oblik  socijalnog  aktivizma  onaj  koji  će  ljude  podučiti konkretnim znanjima, vještinama i strategijama za stvaranje boljeg svijeta.

 

Dražen Šimleša: ZELENI ALATI - Dobra ekonomija

Prvi dio knjige nudi kritiku trenutnog ekonomskog sustava koji je ovisan o linearnom rastu potrošnje i dugova, a što dalje ekosustave izbacuje iz ravnoteže i prelazi granice održivosti, a društvo udaljava od dobrobiti i solidarnosti. Drugi dio knjige posvećen je opisu dobre ekonomije i njenih modela s posebnim naglaskom na opis kako se ti modeli pokazuju u današnjima dobrim pričama i praksi. Kroz cijelu knjigu se provlači poveznica između permakulture i dobre ekonomije.

Elektronsko izdanje možete preuzeti besplatno klikom na link.

  

 

  Cvijeta Biščević, Bruno Motik: ZELENI ALATI - Briga o tlu

Priručnik "Briga o tlu" se bavi praktičnim metodama pomoću kojih tlo u kojem uzgajamo hranu možemo učiniti sve plodnijim umjesto da ga degradiramo kako to čini konvencionalna poljoprivreda. Također istražuje mogućnosti kako tlo i proizvodnju hrane pretvoriti u moćan alat za pohranu atmosferskog ugljika te borbu protiv klimatsim promjena.

Elektronsko izdanje možete preuzeti besplatno klikom na link.

 

 

 

Ivan Zoković: ZELENI ALATI - Priručnik za izradu kućnog biodigestora

Priručnik će vam pomoći da pobliže upoznate čari bio plina i njegove proizvodnje u kućnoj radinosti...

Zašto plaćati nekome da zbrine vaš kuhinjski otpad kad od istog možete dobiti organsko gnjojivo za vaš vrt i gorivo na kojem možete kuhati. Vrijeme je da zatvorite krug... živite održivije!

Elektronsko izdanje možete preuzeti besplatno klikom na link.

 

 

Sunčana Paro-Vidolin: ZELENI ALATIĆI - Mala knjižnica sjemena

 

 

 

 

 

 

Bruno Motik, Ivan Zoković, Daniel Rodik i Katarina Luketina: ZELENI ALATI - Grijemo se i kuhamo suncem

Prvi priručnik iz edicije Zelenih alata koji se bavi energijom. U ovom priručniku bavimo se korištenjem energije sunca i biomase na jednostavan i ekološki prihvatljiv način.

Elektronsko izdanje možete preuzeti besplatno klikom na link.

 

 

 

Daniel Rodik i Matko Šišak: Zeleni alati - Gradimo slamom

Ovo je prvi priručnik na našem jeziku koji se bavi tematikom prirodnog graditeljstva. U priručniku možete naći pregled  inozemnih i domaćih primjera gradnje slamom. Također ćete naći brojne tehničke detalje i uputstva kako graditi prirodnim materijalima. U priručniku je zastupljena i tematika građevinskih propisa vezanih za prirodne materijale u graditeljstvu.

Elektronsko izdanje možete preuzeti besplatno klikom na link.

 

 

Ivana Lovrić: Zeleni alati - Prirodna kozmetika iz vlastite kuhinje

Kako se kozmetika uklapa u ideju održivosti? Što naša koža zapravo treba i kako živi? Ovim se temama bavi naše najnovije izdanje - prvi od niza priručnika pod zajedničkim imenom "Zeleni alati". Namijenjen je svima koji žele "uzeti svoju kožu u svoje ruke" i nudi upute za izradu jednostavnih pripravaka za njegu u vlastitoj kuhinji, uz pomoć pribora koji se tamo već nalazi. Uči nas kako izraditi kozmetiku koja je jednostavna, nježna i financijski dostupna. Na prvi pogled skromna u svojoj  jednostavnosti, ovakva njega najčešće iznenadi vrlo snažnim djelovanjem na kožu.

Elektronsko izdanje možete preuzeti besplatno klikom na link.


Časopis za prehrambeni suverenitet: "Fine niti lokalnih razvoja"

Aktivizam, recepti, kuhinja i poljoprivreda u jednom časopisu - naravno, riječ je o časopisu za prehrambeni suverenitet. Priče su malo iz našeg dvorišta, a malo iz svijeta, sve što nam je zanimljivo i uklapa se u naše ideje o tome kako bi prehrambeni sustav trebao izgledati. Želimo sva ta zbivanja i priče učiniti vidljivijima.
Elektronsko izdanje možete preuzeti klikom na link, a možete se pretplatiti i na tiskano izdanje tako da nam pošaljete upit na info@zmag.hr.

 

Br 1. (veljača, 2014.)

 

 

 

 

 

 Br 2. (lipanj, 2014.)
 

 

 

 

 


Brošure i izvještaji

Sunčana Pešak: Sjeme na udaru

Istraživanje o tome tko kontrolira genetske resurse naših usjeva i tko i na koji način brine o njima te kako na to reagiraju državne institucije.

 

 

 

 

 

Sunčana Pešak: Sjemenarstvo na kućnom pragu

Od praktičnih savjeta kako sačuvati sjeme najdražih povrtnih sorti do prehrambenog suvereniteta i pitanja važnosti čuvanja genske raznolikosti kroz banke sjemena i razmjene.

 

 

 

 

 

Sunčana Pešak: Održiva potrošnja i zdrava prehrana

Porijeklo hrane te kako naš svakodnevni izbor kroz kupovinu utječe na zdravlje planete i nas samih.

 

 

 

 

  

Grupa autora: Grupe solidarne razmjene

Ovo je brošura o grupama solidarne razmjene - novom obliku ekonomije u kojem kupci kupuju hranu direktno od proizvođača, potičući na taj način  lokalnu ekonomiju.

 

 

 

 

 

Dobra ekonomija u dobrim primjerima: izvještaj o poduzetništvu u tranziciji prema postkarbonskom društvu (2014.)

 Izvještaj je objavljen povodom Prve konferencije o dobroj ekonomiji koju smo organizirali u ožujku 2014. Sadrži 12 primjera dobre ekonomije u Hrvatskoj i opisuje kako bi mogla izgledati ekonomija zasnovanna na etici i načelima permakulturnog dizajna.

 

 

 

 

Dobra ekonomija u dobrim pričama 2 (2015.)

Dobra ekonomija u dobrim pričama 3 (2016.)

 

  

 

Matko Šišak: Energija za budućnost; Vodič kroz Centar znanja Reciklirano imanje

Ova brošura je sažetak naših aktivnosti kojima smo se bavili posljednjih 12 godina. Tiskano izdanje možete preuzeti besplatno kod nas na Recikliranom imanju.

 

 

 

 

  

Bruno Motik, Dražen Šimleša: Zeleni alati za održivu revoluciju

zeleni alatiU suradnji ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) i Što čitaš?, objavljena je knjiga "Zeleni alati za održivu revoluciju" Brune Motika i Dražena Šimleše. Knjiga pokriva širok spektar praktičnih savjeta, te socijalnih, političkih i ekoloških motiva okretanju održivoj revoluciji. Knjiga je koncipirana kao praktičan priručnik, baziran na osobnom iskustvu i znanju, odnosno znanjima prikupljenim tijekom nekoliko godina intenzivnog bavljenja permakulturom i svime što možemo vezati uz nju.

 

 

   

Bruno Motik: Tehnologije za održivi svijet

Udruga Ekosense objavila je ovaj kratki priručnik koji se bavi uvodom u ekološko graditeljstvo i ekološkim riješenjima za otpadne vode. Ukratko pokriva način kako funkcioniraju biljni sustavi za pročaišćavanje sivih otpadnih voda iz kućanstva te način funkcioniranja kompostnog wc-a.

 

 

 

  

 

Bruno Motik: Priručnik za samogradnju solarnih kolektora

Elektronsku verziju priručnika za samogradnju solarnih kolektora možete besplatno preuzeti ovdje, (1.45 MB) a ako želite tiskano izdanje, možete ga preuzeti u info centru Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb).